Općina Centar ove godine planira nekoliko kapitalnih projekata na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže

Na sastanku predstavnika Općine Centar, koje je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, i menadžmenta Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ razgovarano je o daljnjim zajedničkim aktivnostima na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže na području općine Centar.
Općina Centar ove godine planira nekoliko kapitalnih projekata na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je Općina Centar u periodu od 2000. do 2017. godine iz svog budžeta izdvojila iznos od 10.100.000 KM, koje je uplatila na račun KJKP „ViK“ radi realizacije projekata na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže na području ove Općine. Pri tome je općinski načelnik istakao da podržava napore pomenutog preduzeća na uspješnoj sanaciji brojnih kvarova na vodovodnoj mreži i stvaranju boljih uslova za uredno i kontinuirano vodosnabdijevanje građana pitkom vodom.

 

S obzirom da je menadžment KJKP „ViK“ ukazao da oni u ovom trenutku nemaju tehničkih kapaciteta da realizuju nove projekte rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području općine Centar tokom 2018. godine, zaključeno je da Općina Centar ove godine neće izdvajati sredstva iz svog budžeta putem grantova ovom javnom preduzeću, nego će sama investirati i provoditi postupke javne nabavke odabira izvođača radova na realizaciji projekata u ovoj oblasti, a „Vodovod i kanalizacija“ će uraditi projektnu dokumentaciju i vršiti stručni nadzor u procesu izvođenja radova u svakom projektu vodovodne i kanalizacione mreže koji finansira Općina Centar o čemu će sačiniti memorandum između Općine Centar i KJKP „ViK“.

 

Menadžment pomenute komunalne firme je preuzeo obavezu da u ovoj godini u cijelosti realizuje sve započete i druge projekta koji su ugovoreni u prethodnom periodu. Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom istakao zahtjev za realizaciju rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području Centra, koji će biti finansirani sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao što su Kranjčevićeva ulica te druge saobraćajnice od vitalnog značaja. Menadžment „Vodovoda i kanalizacije“ je ponovo istakao da nema kapaciteta da preuzme upravljanje vodovodom „Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići, Selja“, čiju izgradnju je finansirala Općina Centar tokom 2017. godine.

 

Imajući u vidu poseban životni značaj vodovodnog i kanalizacionog sistema za građane, na ovom sastanku je dogovoreno da ove dvije institucije zajednički rade na sagledavanju tehničkih mogućnosti privremenog i konačnog rješenja problema snabdijevanja pitkom vodom šireg obuhvata lokaliteta Gornji Kromolj i Gornje Poljine iz vodovodnog sistema kojim upravlja KJKP „ViK“, kao i mogućnost korištenja viška pitke vode iz izvora na lokalitetima Uroševog vrela, te naselja Alapi i Radava.  

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti