Sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Centar

U srijedu, 18. aprila 2018. godine održan je 2. sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Centar od 2. do 9. maja.

Na ovom sastanku, kojeg je vodila predsjednica Organizacionog odbora Karolina Karačić, utvrđen je program aktivnosti i manifestacija koje se u općini Centar tradicionalno održavaju u povodu 2. maja – Dana Općine Centar u znak sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada toga dana ratne 1992. godine.

 

Prema utvrđenom programu, predstavnici Općine Centar i boračkih udruženja će 2. maja položiti cvijeće kod spomen ploče na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, spomen ploče poginulim policajcima koja se nalazi u zgradi Policijske uprave Centar na Marijin Dvoru i kod spomen ploče poginulim pripadnicima jedinice nekadašnjeg Odreda ''Zagreb'' na lokalitetu hotela Zagreb. U znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. delegacije će se okupiti ispred spomen obilježja kod mosta na Skenderiji, a zatim položiti cvijeće u haremu Alipašine džamije. Istog dana će u dvorištu u Ulici maršala Tita 54 biti i tradicionalni susret boraca učesnika dešavanja 2. maja kao i izložba ratnih fotografija u galeriji ''Preporod''.

 

Narednog dana, 3. maja u prijepodnevnim satima delegacije Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na gradska spomen-obilježja, mezarja i groblja i odati počast poginulim braniteljima i svim žrtvama agresije 1992-1995. godine. Toga dana u 13 sati je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti uručena priznanja Općine Centar ovogodišnjim dobitnicima i proglašen Policajac godine. Nakon svečane sjednice predstavnici Općine će uručiti simbolične novčane donacije socijalno ugroženim boračkim porodicama.

 

U sklopu obilježavanja Dana Općine Centar, na Soukbunaru će brojnim manifestacijama 7. i 8. maja biti obilježena 26. godišnjica od formiranja Odreda ''Soukbunar''.

 

I ove godine će biti organizirana posjeta učenika završnih razreda 11 osnovnih škola sa Centra ratnom tunelu ''Dobrinja-Butmir'' gdje će biti održan historijski čas o velikoj ulozi koju je tunel spasa imao za branitelje i građane u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.

 

Dan mladih Općine Centar - 8. maj će takođe biti obilježen ekološkim, obrazovnim i kulturnim manifestacijama koje će završiti koncertom grupe ''Zoster'' u Domu mladih na Skenderiji.

 

Od 2. do 9. maja bit će održani i drugi prigodni kulturno-umjetnički i sportski programi, a između ostalog sarajevska rolerijada, Međunarodni oldtajmer susreti, sajam ljekobilja i sajam Urban Management, izložbe, filmske projekcije, predavanja, radionice...

 

U Pionirskoj dolini će 5. maja biti organiziran Porodični i ekološki dan Općine Centar.

 

Naredni sastanak Organizacionog odbora zakazan je za utorak, 24. aprila.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti