Velika ekološka akcija u općini Centar povodom Dana planete Zemlje

Čuvanje okoliša i poboljšanje kvaliteta životne sredine jedan je od prioritetnih zadataka kojima Općina Centar posvećuje dužnu pažnju.
Velika ekološka akcija u općini Centar povodom Dana planete Zemlje

U povodu Dana planete Zemlje, koji se obilježava 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta, na području općine Centar će u petak, 20. aprila 2018. godine u vremenu od 10 do 15,30 sati biti provedena velika ekološka akcija čišćenja i ozelenjavanja javnih površina.

 

Organizator ove akcije je Služba civilne zaštite, a učestvovat će članovi štabova civilne zaštite mjesnih zajednica, učenici osnovnih i srednjih škola, radnici KJKP ''Park'' i svi drugi zainteresirani građani.

 

Planom akcije predviđena je sadnja stabala jasena, bagrema, breze, smrče..., u gradskom parku Jezero, dok će u parku u Ulici Dajanli Ibrahim-bega ispod Romskog naselja na Gorici osušene sadnice biti zamijenjene novim.

 

Učenici Zubotehničke škole će čistiti zelene površine oko stadiona na Koševu i porodilišta na Jezeru, a u sklopu projekta ''Ekskurzija 2018''.

 

Mjesni štabovi civilne zaštite će zajedno sa građanima čistiti zelene površine kod prostorija svih mjesnih zajednica. Zelene površine će biti očišćene i uređene na lokalitetu starog rezervoara na Soukbunaru i oko džamije na Šipu.

 

Na prostoru Arboretuma na Kromolju bit će zasađeno novo drveće i živica, a zatim će biti održan ekološki čas za učenike osnovnih škola i njihovih ekoloških sekcija, uz učešće profesora Šumarskog fakulteta i članova Komisije Općinskog vijeća Centar za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa.

 

Iz Općine Centar pozivaju građane da učestvuju u ovoj akciji i daju svoj doprinos uređenju životne sredine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti