Održana obuka za vijećnike Općinskog vijeća Centar u okviru ReLOaD projekta

U velikoj sali Općine Centar u četvrtak 19. aprila 2018. godine Savez općina i gradova FBiH i Služba za obrazovanje, kulturu i sport ove Općine su za vijećnike Općinskog vijeća Centar organizovali obuku na temu „Transparentnost finansiranja organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave“.

Pomenuta obuka je održana u okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD, kojeg finansira Evropska unija, a provodi UNDP (United Nations Development Programme) u BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama, među kojima je i Općina Centar.

 

Skup je pozdravnim riječima otvorila Jasmina Fazlić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.

 

– Općinsko vijeće Centar je prethodno usvojilo odluku o provedbi projekta ReLOaD, čime su pokazali da su prepoznali njegov značaj. Na objavljeni javni poziv prijavljeno je 154 projekta koje su dostavile organizacije civilnog društva, što je do sada najveći broj prijava na ReLOaD projekat, pojasnila je Fazlić.

 

Današnji predavač je bila Amra Hamzić, glavni interni revizor Službe za internu reviziju Grada Tuzle.

 

–Svrha današnje obuke je da se vijećnici upoznaju sa ulogom i značajem organizacija civilnog društva i prednostima transparente dodjele sredstava iz budžeta za organizacije civilnog društva. Primijećeno je da određeni dio budžeta jedinice lokalnih samouprava za civilni sektor dodjeljuju direktno, dok samo jedan dio sredstava se odobrava putem javnih poziva. Stoga su nedavno usvojene smjernice, odnosno utvrđeni minimalni standardi koji se odnose na objavu javnih poziva. Ovo je prilika da se vijećnici upoznaju sa svim fazama jedne transparentne dodjele sredstava iz budžeta jedinica lokalnih samouprava, od početka, odnosno od izrade samih strategija do raspisivanja javnih poziva i praćenja i evaluacije samog učinka onog što su uradile organizacije civilnog društva u njihovoj lokalnoj zajednici, objasnila je Hamzić.

 

Kroz projekat ReLOaD planirano je unapređenje finansijskih mehanizama putem kojih će općine, koje finansiraju projekte nevladinih organizacija, implementirati aktivnosti prioritetne za lokalni razvoj, u saradnji s organizacijama civilnog društva.

 

Ukupan budžet projekta je 10 miliona eura, od toga 8,5 miliona finansira Evropska unija, a ostatak od 1,5 miliona eura sufinansirat će UNDP i jedinice lokalne samouprave uključene u ReLOaD.

 

Današnjoj obuci su također prisustvovali predstavnici komisija Općinskog vijeća za kulturu i sport i pitanja mladih.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti