Općina Centar posvećena zaštiti životne sredine

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. juna, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.
Općina Centar posvećena zaštiti životne sredine

Ovim danom želi se potaknuti ljude da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvoja, te da preuzmu odgovornost za očuvanje planete Zemlje poimajući da je uloga pojedinca ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

 

Općina Centar Sarajevo, predvođena nečelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, čvrsto je opredijeljena za očuvanje i zaštitu životne sredine koja je u vrhu prioriteta aktivnosti općinske administracije. Ova lokalna zajednica se na to obavezala još 2007. godine uvođenjem međunarodnog sistema okolinskog upravljanja - EMS (Environmental Management System) po normi ISO 14001:2004. Certifikat ovog ekološkog standarda potvrđen je svake godine, a u nastojanju za stalnim unapređenjem Općini je ove godine dodijeljen certifikat za sistem upravljanja okolišem po normi 14001:2015.

 

Uvođenjem međunarodnog ekološkog standarda Općina Centar se obavezala da će postupati u skladu sa zakonima, pridržavati se najviših međunarodnih ekoloških standarda, preventivno djelovati i kroz sveukupne aktivnosti dugoročno, efektivno i odgovorno se odnositi prema očuvanju i stalnom poboljšanju životne sredine. Očekivani efekti funkcionisanja sistema okolinskog upravljanja su zaštita životne sredine i smanjenje negativnih uticaja na okoliš, podizanje ekološke svijesti građana na viši nivo, poboljšanje imidža Općine kao mjesta zdravog i ugodnog življenja, tepozitivan stav svjetskih organizacija i fondacija koje se bave globalnom zaštitom okoline i njihova zainteresiranost za investiranje u ekološke projekte.

 

Da je ova lokalna zajednica posvećena zaštiti i poboljšanju životne sredine govori i podatak da se za projekte zaštite i uređenja okoline godišnje u općinskom budžetu izdvaja oko 3,2 miliona konvertibilnih maraka. Projekti se odnose na izgradnju i uređenje gradskih parkova i manjih javnih površina, dječijih igrališta i sportskih ploha (u posljednje vrijeme izgrađeno i obnovljeno 12 ''ciciban'' igrališta i 11 košarkaških terena), uređenje i ozelenjavanje grobalja, projekte energetske efikasnosti, uvođenje selektivnog prikupljanja otpada i drugo.

 

Kad je riječ o parkovima treba posebno istaći park Jezero kao najveću gradsku zelenu oazu koju je Općina izgradila, uredila i održava. Posebna briga vodi se i o Velikom parku gdje su, zahvaljujući Općini Centar, sanirana klizišta i izgrađena moderna stepeništa. Osim toga, iz budžeta se izdvajaju sredstva za podršku i unapređenje sadržaja Rekreaciono zabavnog centra ''Pionirska dolina'' kao i očuvanju parka Arboretum na Slatini.

 

Općina Centar je obezbijedila i sredstva za projekt ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini koja se prostorno nalazi na području ove lokalne zajednice. Projekt se realizira u saradnji sa kantonalnim javnim preduzećima ''Pokop'' i ''Park'' tokom kojeg će biti zasađene 8.372 sadnice čiji broj simbolizira žrtve genocida u Srebrenici.

 

Već dugi niz godina Općina Centar u partnerstvu sa Gradskom upravom Sarajeva realizira projekt čišćenja i uređenja Koševskog potoka, u koji je središnja sarajevska općina uložila više od pola miliona maraka. Ove godine se uključilo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo koje će, prema potpisanom sporazumu sa Općinom Centar, obezbijediti 300.000 KM za projekt regulacije Koševskog potoka i uklanjanja izvora zagađenja.

 

U skladu sa usvojenom Politikom energetske efikasnosti Općina Centar je opredijeljena za aktivnosti usmjerene na racionalno korištenje i uštedu energije, povećanje energetske efikasnosti, kao i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu u procesima potrošnje energije. U tom cilju ova lokalna zajednica sufinansira projekte izgradnje, odnosno razvoja distributivne gasne mreže na svom području, tako da je već urađena gasifikacija naselja Kromolj, a slijede Slatina, Poljine, Nahorevo i Nahorevska brda kako bi i ova naselja imala kvalitetno snabdijevanje ovim ekološkim i kvalitetnim energentom.

 

Osim toga, iz općinskog budžeta se izdvajaju sredstva za postavljanje termo fasada odnosno utopljavanje javnih objekata kao što su škole i vrtići. Već drugu godinu zaredom Općina sufinansira zajedno sa stanarima utopljavanje stambenih zgrada kolektivnog stanovanja, čime se osim uštede na grijanju poboljšava i estetski izgled zgrade. U prošloj godini postavljene su termo fasade na šest, a ove godine to će biti urađeno na još dvije stambene zgrade. Također su u planu i poticaji za postavljanje termo fasada na objektima individulanog stanovanja.

 

Na području središnje sarajevske općine provode se ekološke akcije, kao što su ''Neka Centar zablista'' i ''Uljepšajmo našu lokalnu zajednicu'', u kojim učestvuje lokalno stanovništvo, članovi savjeta mjesnih zajednica i štabova civilne zaštite, kantonalna preduzeća ''Rad'', ''Park'', ''Sarajevo-šume''. Akcije čišćenja i uređenja okoliša provedene su u gradskom parku Jezeru, Arboretumu, na Crnom vrhu na Gorici, lokalitetima oko stadiona na Koševu i porodilišta na Jezeru, u naselju Šip, zatim pošumljavanje Barica, čišćenje korita Koševskog i potoka Sušica...

 

U ekološkim akcijama učestvuju i učenici srednjih škola kojima je Općina omogućila da kroz društveno koristan i odgovoran rad obezbijede finansijsku podršku njihovim vršnjacima slabijeg imovnog stanja za odlazak na ekskurziju, a sa takvom praksom će se nastaviti i ubuduće. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti