Održana 25. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 31. maja 2018. godine održana je 25. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Utvrđen Nacrt statuta Općine Centar

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt statuta Općine Centar koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju 30 dana, u kojoj mogu učestvovati vijećnici i političke stranke zastupljene u Općinskom vijeću, savjeti mjesnih zajednica, udruženja građana koja djeluju u Centru i svi drugi građani. Svoje pravo učešća u javnoj raspravi građani mogu ostvariti i na posebno organiziranim zborovima u mjesnim zajednicama.

 

Izmjene i dopune regulacionih planova

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Bjelave-Mejtaš'' za lokalitet Katolički školski centar ''Sveti Josip'' u ulici Mehmed-paše Sokolovića. Na zahtjev KŠC izmjenama i dopunama RP će se stvoriti planski preduvjet za izgradnju podzemne garaže kapaciteta 190 parking mjesta, dogradnju aneksa školskog prostora uz postojeću zgradu KŠC te uređenje školskog dvorišta sa multifunkcionalnim igralištem sa tribinama.

Donesena je i Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Bjelave-Čekaluša'' na parceli k.č. 1081 K.O. Sarajevo IV. Izmjenama i dopunama RP se stvaraju planski preduvjeti za zamjenu građevinskog fonda na pomenutoj parceli u ulici Bjelave, odnosno izgradnju novog stambenog objekta kolektivnog stanovanja sa dva sprata.

 

Pravilnik o sufinansiranju projekata OCD ugovorenih iz fondova EU

Općinsko vijeće je usvojilo Pravilnik o sufinansiranju projekata organizacija civilnog društva ugovorenih iz programa i fondova Evropske unije. S ciljem stvaranja ambijenta za privlačenje sredstava Evropske unije, a u cilju zadovoljenja potreba građana i ispunjavanja strateških ciljeva i prioriteta, pored finansiranja projekata nevladinih organizacija putem javnih poziva, Općina želi donošenjem ovog pravilnika omogućiti dodatni poticaj i sredstva organizacijama civilnog društva za projekte koji će se implementirati u općini Centar a koji su većinski finansirani sredstvima Evropske unije. Pravilnikom se određuju uslovi, kriteriji i postupak za dodjelu sredstava iz općinskog budžeta za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija iz programa i fondova EU, kao i oblasti definisane strateškim dokumentima Općine Centar u cilju zadovoljenja potreba njenih građana. Pravilnikom je propisano da Općina može učestvovati u sufinansiranju najviše do 50% od ukupne vrijednosti projekta i za pojedini projekt dodijeliti do 40.000 KM.

 

Usvojena lista za sufinansiranje utopljavanja stambenih zgrada

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o utvrđivanju liste za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Centar. Na javni poziv Općine prijavilo se šest upravitelja za 38 stambenih zgrada. Na osnovu pristiglih zahtjeva i priložene dokumentacije sačinjena je lista za sufinansiranje i utvrđena visina sredstava koje će Općina sufinansirati (maksimalno do 50%), dok će ostatak troškova snositi stanari. U ovogodišnjem budžetu za tu namjenu je obezbijeđeno 200.000 KM.

Na usvojenoj listi za ovu godinu su stambene zgrade u ulicama Patriotske lige 38 (upravitelj OKI) i Jezero 5 (upravitelj Sarajevostan). Postavljanje termo fasade na zgradi u ulici Patriotske lige 38 Općina će sufinansirati sa 120.400.95 KM, a na adresi Jezero 5 sa iznosom od 70.713,86 KM.

U raspravi o ovoj temi je ukazano na potrebu izmjene i dopune Odluke o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Centar ili donošenje posebne odluke kako bi bili obuhvaćeni objekti individualnog stanovanja te da se posebna pažnja posveti problemu uklanjanju materijala sa fasada koje su štetne po zdravlje ljudi kao što su npr. azbestne ploče.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o načinu i uslovima prodaje putem javnog nadmetanja – licitacije neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta na uglu ulica Antuna Hangija i Marija Mikulića planiranog za izgradnju objekta u funkciji sporta i rekreacije u skladu sa Regulacionim planom ''Koševsko brdo''. Donesena su rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata na adresama: Idriza Ahmetovića 23, Avde Jabučice 42, Alipašina 187 i Ejuba Ademovića 29 i 31.

 

Saglasnost za imenovanje Trga kulture – Jurislav Korenić

Općinsko vijeće je dalo saglasnost na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, a na inicijativu Kamernog teatra 55 da se trg ispred Pozorišta mladih u ulici Kulovića nazove Trg kulture - Jurislav Korenić. Ova inicijativa je dobila i podršku zbora građana Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'' i bit će upućena u dalju proceduru u Kanton Sarajevo.

Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić informisao je Vijeće o planovima za uređenje ovog trga kao pješačke zone.

 

Proglašene najbolje mjesne zajednice i savjeti MZ

Vijeće je usvojilo Odluku o izboru najbolje mjesne zajednice na području općine Centar. Za najbolju mjesnu zajednicu proglašena je ''Koševsko brdo'', zatim slijedi MZ ''Mejtaš-Bjelave'' te MZ ''Ciglane-Gorica'' kojima će biti dodijeljene plakete i novčane nagrade. Za najbolje savjete mjesnih zajednica izabrani su Savjet MZ ''Soukbunar'', zatim ''Bardakčije'' i ''Džidžikovac-Koševo I'' koji će također dobiti novčane nagrade Općine.

Prilikom odabira najboljih vrednovano je aktivno učešće u rješavanju potreba građana u raznim oblastima kao što su komunalna infrastruktura, socijalna i zdravstvena zaštita, ekologija, obrazovanje, kultura, sport, saradnja sa nevladinim organizacijama, rad sa mladima i građanima treće životne dobi itd.

 

Zakup poslovnih prostora

Donesene su odluke o dodjeli u dvogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar u ulici Koševo 7 (površine 37 m2) Udruženju likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH i poslovnih prostorija u ulici Ćemaluša 1/II (površine 115,71 m2) Udruženju ''Obala Art Centar'' sa iznosom mjesečne zakupnine od 5 KM/m2 . Neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u ulici Mehmeda Spahe 8 (površine 33 m2) Udruženju civilnih žrtava rata, sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2 mjesečno.

 

O osnivanju javnog preduzeća će se odlučivati na junskoj sjednici

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je raspravljalo o prijedlozima: Odluke o utvrđivanju javnog društvenog interesa za osnivanje pravnog lica za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar, Odluke o osnivanju Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar i Zaključka o davanju ovlaštenja općinskom načelniku za potpisivanje osnivačkog akta i drugih isprava u postupku osnivanja javnog preduzeća. Nacrt odluke o osnivanju javnog preduzeća bio je na javnoj raspravi tokom koje je dobio podršku iz 13 mjesnih zajednica na čijim zborovima je ova ideja ocijenjena opravdanom i u interesu građana.

Nakon rasprave predlagač je povukao pomenute predložene odluke koje će biti upotpunjene detaljnijim obrazloženjima o nadležnostima, održivosti, finansijskoj konstrukciji i efektima a vezano za izdvajanja sredstava iz općinskog budžeta, zatim o sistematizaciji radnih mjesta uposlenih i drugo. Zaključeno je da osnivanje javnog preduzeća bude na dnevnom redu naredne, junske sjednice Općinskog vijeća.

 

Na ovoj sjednici je dužnosti člana Komisije za saradnju sa nevladinim organizacijama razriješena Ena Maglić i na to mjesto izabrana Melća Đidelija.

Općinskom vijeću je predočen na znanje Registar budžetskih korisnika Općine Centar za 2019. godinu.

Vijeće je također primilo k znanju Informaciju o preuzimanju u posjed hotela ''Plaža'' u Zelenici – Herceg Novi.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti