Vijesti

28.07.2017.
U utorak počinje izgradnja škole na Šipu
U utorak, 1. augusta 2017. godine u 11.30 sati u Ulici branilaca Šipa predstavnici Općine Centar Sarajevo i Kantona Sarajevo zajednički će ozvaničiti početak izgradnje objekta osnovne škole u naselju Šip.
28.07.2017.
(FOTO) Nakon jednomjesečnog rada i druženja „ABC“ projekt priveden kraju
ABC projekat kojeg su tokom mjeseca jula tekuće godine organizovali članovi udruženja “Creativus“ u saradnji sa JU Centar za kulturu „Sarajevo“ i američkim koledžom “William & Mary“, danas je u Centru za kulturu u Jelićevoj 1, uz završni program zvanično i priveden kraju.
27.07.2017.
(FOTO) Općina Centar pomaže izdavanje knjiga za slijepa i slabovidna lica
Već nekoliko godina zaredom Općina Centar pomaže rad Javne ustanove „Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“, koja pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koja nema riješen status i finansiranje. Stoga je u ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno 3.000 maraka ovoj ustanovi sa ciljem pružanja pomoći u radu i provođenju planiranih aktivnosti.
27.07.2017.
(FOTO) U toku sanacija dijela Ulice Bardakčije
Radnici građevinske firme „Bosman“ su tokom proteklog perioda započeli radove na sanaciji dijela Ulice Bardakčije između brojeva 65 i 85. Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila nešto više od 14.000 KM.
27.07.2017.
(FOTO) Besplatna škola tenisa za učenike osnovnih škola
U nastojanjima da se učenicima osnovnih škola omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i ove godine organizovala je besplatnu ljetnu školu tenisa za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola sa područja Centra.
27.07.2017.
Do 1. augusta rok za prijave na besplatnu edukaciju za programere
Kako bi što više mladih fakultetski obrazovanih nezaposlenih osoba iskoristilo mogućnost da se educiraju za programere i što prije dobiju posao, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je produžio rok do 1. augusta 2017. godine za prijave zainteresiranih na javni poziv za besplatnu obuku za programere koji je objavljen 12. juna.
26.07.2017.
(FOTO) Započeli radovi u Ulici Hakije Kulenovića
U cilju sanacije oštećenog asfalta kao i pješačke staze u ulici Hakije Kulenovića, od spoja sa ulicom Jukićeva do spoja sa ulicom Dajanli Ibrahim – bega, započeli su pripremni radovi koji podrazumijevaju vađenje oštećenih ivičnjaka i rušenje betonske podloge na pješačkim stazama kao i zemljani radovi, odnosno mašinsko iskopavanje, uklanjanje i izravnavanje oštećenog uličnog asfalta.
26.07.2017.
(FOTO) Kinoteci Bosne i Hercegovine Općina Centar donirala 5.000 KM
Već nekoliko godina zaredom Općina Centar pomaže rad Javne ustanove „Kinoteka BiH“, koja egzistira na njenom području, a ujedno pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu sa neriješenim statusom i finansiranjem. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno je 5.000 maraka JU „Kinoteka BiH“ za realizaciju projekta „Mala filmska škola“.
26.07.2017.
(FOTO) Okončana izgradnja još jednog „Ciciban“ igrališta
Roditelji koji dovode svoju djecu da se igraju u dječjem parku na Ciglanama u Ulici Husrefa Redžića preko puta broja 3 (Mjesna zajednica „Ciglane-Gorica“) ne moraju više strahovati od prometnih ulica koje okružuju ovo igralište.
26.07.2017.
Sutra sjednica Općinskog vijeća
U četvrtak, 27. jula 2017. godine u 11 sati u sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva (Hamdije Kreševljakovića 3) bit će održana 14. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
25.07.2017.
(FOTO) Potpisan ugovor o poslovnoj saradnji Općine Centar i BBI banke
U prostorijama Općine Centar u utorak, 25. jula 2017. godine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Bosna Bank International d.d. Sarajevo Amer Bukvić potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji Općine i ove banke. Ovim činom je zvanično uspostavljena povoljna finansijska linija za privredne subjekte registrovane na području ove lokalne zajednice.
25.07.2017.
(FOTO) Načelnik Ajnadžić otvorio još jedno obnovljeno košarkaško igralište
U prisustvu velikog broja građana i ljubitelja košarke, a u okviru projekta „Jesi li za basket“, kojeg realizira istoimeno udruženje u saradnji sa Općinom Centar, u ponedjeljak 24. jula 2017. godine u naselju Breka u Ulici Jovana Bijelića otvoren je treći po redu obnovljeni teren za basket.
25.07.2017.
(FOTO) Privode se kraju radovi na obnovi Pozorišnog trga „Susan Sontag“
Radovi na popločavanju i uređenju Pozorišnog trga Susan Sontag na veliko oduševljenje naših sugrađana u završnoj su fazi. Podsjećamo da su radovi započeli 24. maja 2017. godine, nakon što je načelnik dr. Nedžad Ajnadžić u ime Općine Centar potpisao ugovor sa direktorom „Unigradnje“ d. d. Sarajevo Mustafom Durakovićem. Vrijednost ovog projekta kojeg finansira Općina Centar iznosi 1.141.802 konvertibilnih maraka. Za nadzor projekta zadužena je firma Coning d.o.o iz Sarajeva.
25.07.2017.
U četvrtak sjednica Općinskog vijeća
U četvrtak, 27. jula 2017. godine u 11 sati u sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva (Hamdije Kreševljakovića 3) bit će održana 14. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
24.07.2017.
(FOTO) Započeli istražni radovi na Trgu Prvog korpusa Armije BiH
Radnici građevinske firme „Sela“ su u ponedjeljak, 24. jula 2017. godine započeli istražne radove na Trgu Prvog korpusa a sa ciljem projektovanja revitalizacije pomenutog trga koji se nalazi ispred zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo prema Skenderiji. Naime, projekt revitalizacije Trga realizovat će Općina Centar u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine.
24.07.2017.
(FOTO) Općina donirala 10.000 maraka Akademiji scenskih umjetnosti
Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 10.000 maraka iz budžeta Općine Centar ovoj visokoškolskoj ustanovi.
24.07.2017.
Civilna zaštita Općine Centar ponovo upozorava na opasnost od požara
S obzirom da su u proteklom periodu zabilježene izuzetno visoke temperature bez padavina, Općinski štab civilne zaštite Centar Sarajevo ponovo apelira na građane da ne pale vatru na izletištima, u baštama i drugim otvorenim prostorima u blizini šumskog rastinja zbog opasnosti od požara.
24.07.2017.
Potpisivanje ugovora o poslovnoj saradnji Općine Centar i BBI banke
U utorak, 25. jula 2017. godine u 14 sati u Općini Centar, Mis Irbina 1 (sala 205/II) načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Bosna Bank International d.d. Sarajevo Amer Bukvić će potpisati ugovor o poslovnoj saradnji Općine i ove banke.
24.07.2017.
Odluka o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Pošta-Sud''
Kao što smo ranije obavijestili javnost, Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 13. redovnoj sjednici, održanoj 13. jula 2017. godine, donijelo Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Pošta-Sud''.
24.07.2017.
(FOTO) U MZ Ciglane-Gorica održana edukativno-zabavna radionica za djecu
Predstavnici međunarodne humanitarne organizacije iz Virdžinije (SAD) “Međunarodne radionice za djecu” (TWI 4 Kids) u saradnji sa Mjesnom zajednicom “Ciglane-Gorica“ održali su 21. jula 2017. godine u prostorijama istoimene mjesne zajednice edukativno-zabavnu radionicu za djecu romske populacije.