Otvoren Sajam ljekobilja, pčelarstva i ekologije

Povodom obilježavanja Dana Općine Centar Udruženje Dječiji i omladinski centar “Dio srca“, na platou ispred BBI centra organizuje Sajam ljekobilja, pčelarstva i ekologije, koji je započeo 6. maja, a trajat će do 9. maja 2019.

U programu sajma predviđeno je savjetovanje posjetilaca na temu usvajanja zdravih navika, prodajna izložba, te besplatna degustacija čajeva od majčine dušice, kamilice i nane kako bi se promovisale višestruke koristi ljekovitog bilja.

 

-Sajam ljekobilja, pčelarstva i ekologije ima za cilj da promoviše zdrav način življenja i bavljenje ekološki prihvatljivim aktivnostima. Već tradicionalno u okviru Dana Općine Centar okupimo oko 30 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine koji se bave preradom ljekobilja i meda, proizvodnjom kozmetike na prirodnoj bazi, te štampaju literaturu iz ove oblasti. U okviru ove manifestacije učenici Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo će predstaviti svoje proizvode i projekte vezane za ekologiju. Na ovaj način želimo smanjiti broj mladih koji odlaze iz grada i države i nastojimo predstaviti dobre prakse obrazovnih institucija koje prave dobre i kvalitetne kadrove koji su potrebni privredi. Također, želimo da kroz edukacije našim posjetiocima damo ideju  na koji način na svojoj parceli zemlje na Nahorevu ili nekom drugom rubnom naselju ove općine mogu zasaditi aroniju ili borovnicu. Jedno od višebrojnih prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine je mogućnost proizvodnje zdrave hrane i to je ono čime se mi možemo pohvaliti i ono što nas adekvatno može predstaviti u cijelom svijetu, objasnila je Samira Katica Arnautović, član Udruženja Dječiji i omladinski centar “Dio srca“.

 

Trećeg dana održavanja sajma planirano je otvaranje izložbe radova učenika osnovnih škola iz Centra na temu ekologije pod nazivom „Moja Općina Centar“, gdje će učenici pokazati kako iskoristiti otpad poput starih novina, plastičnih boca kao i limenki u kreiranju umjetničkih djela.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti