CENTAR KULTURE I MLADIH

Na sceni u Jelićevoj sutra koncert flamenco muzike

U okviru obilježavanja dana Općine Centar Sarajevo, u prostorijama Centra kulture i mladih - javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, u petak 10. maja 2019. godine, sa početkom u 21.30 sati, bit će održan koncert flamenco muzike, grupe „Cuadro flamenco“.
Na sceni u Jelićevoj sutra koncert flamenco muzike

Flamenco je španski muzički žanr kojeg karakterizira snažan, ritmičan ton i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakterizira snažna i graciozna izvedba sa nerijetko kompleksnim radom ruku i nogu.

 

Jedan je od muzičkih fenomena koji je, uprkos svojim narodnim korijenima, nadživio modu, tačnije muzičke tendencije usmjeravane od onih koji kreiraju muzički „ukus“ većine. Svojom snagom pronalazi simpatizere van Španije. To je živa umjetnost koja upija tendencije svake vrste bez gubitka svoje osobnosti.

 

Glavna karekteristika flamenca je povezanost sa publikom koja reagira na emotivan način. Flamenco izvodi grupa izvođača, koju čine gitaristi, pjevači, plesači i perkusionisti. Grupa izvođača flamenca naziva se kuadro flamenco (cuadro flamenco).

 

Iako je flamenco evoluirao tokom vijekova, suština bazirana na podržavanju pojedinačnog, individualnog izraza u sklopu i podršci kolektiva, ranije familije, kasnije skupa izvođača, a koja je danas očita i u principima rasporeda i smjene izvođača u umjetničkoj manifestaciji flamenka, ostala je sačuvana.

 

Nastupaju: Mirza Redžepagić– flamenco gitara, Nina Ćorić– flamenco vokal, Mitja Obed– flamenco plesač i Urška Centa– flamenco plesačica.

 

Ulaz na koncert je slobodan.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti