CENTAR KULTURE I MLADIH

Sutra na sceni u Jelićevoj koncert sefardske muzike

U okviru obilježavanja dana Općine Centar Sarajevo, u prostorijama Centra kulture i mladih - javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, u četvrtak 9. maja 2019. godine, sa početkom u 21 sat, bit će održan koncert sefardske muzike, grupe Shira U'tfila.
Sutra na sceni u Jelićevoj koncert sefardske muzike

Grupa se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije.

 

Shira U'tfila je do sada nastupala širom regiona, Evrope i svijeta uključujući nastupe u čuvenim koncertnim salama kao što su Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Brisel), Bela Bartok (Budimpešta) i festivale Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarade (Ženeva), Simha Festival (Vroclav).

 

Shira U'tfila 2011. godine u Amsterdamu dobija prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu, dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music & Words, svrstan u Top of the world selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”.

 

Grupa Shira U’tfila osnovana je 2000. godine na inicijativu Stefana Sablića, vokalnog soliste, aranžera i kompozitora grupe, instrumentaliste–izvođača na udu, tradicionalnom bliskoistočnom kordofonom instrumentu tipa laute, pozorišnog reditelja beogradske sinagoge Sukat Šalom, kao i osnivača i predsjednika Jevrejskog centra za kulturu i umjetnost.

 

Osim Stefana Sablića, članovi grupe su i Filip Krumes, violinista, kompozitor, aranžer, muzički producent i majstor izrade i reparacije kordofonih instrumenata, Srđan Đorđević, kontrabasista, Sinan Aćifović- klarinetista, perkusionista Akash Bhatt, kao i Elad Gabbay, izraelski instrumentalista–izvođač na kanunu i udu, stručnjak za muziku Bliskog istoka.

 

Muzika grupe Shira U’tfila čuva sefardsku tradiciju istovremeno je kreativno inovirajući, istražujući njene bogate potencijale i njen kulturalni dijalog sa drugim tradicijama, ostavljajući je narednim generacijama na poklon i odgovornost.

 

Ulaz na koncert je slobodan.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti