EDUKACIJA MLADIH O SIGURNOSTI I POLICIJSKOM POSLU

Učenici OŠ „Vladislav Skarić“ posjetili Jedinicu za specijalističku podršku

Vijeće mladih Općine Centar je povodom obilježavanja Dana mladih Općine Centar, uz podršku Općine Centar, a u saradnji sa Upravom policije, organiziralo posjetu i predavanje učenicima OŠ „Vladislav Skarić“ na temu sigurnost i izazovi policijskog posla.

Učenici su s pedagogicom Elmom Valjevčić posjetili Jedinicu za specijalističku podršku Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, gdje su imali priliku vidjeti službena specijalistička vozila Uprave policije, opremu koju pripadnici JSP-a koriste, kao i prisustvovati pokaznoj vježbi pripadnika JSP i službenih pasa.

 

Posjeta je bila edukativnog karaktera, a policijski službenici su učenicima prezentirali sadržaje prilagođene njihovom uzrastu, te približili djeci rad policijskih službenika. Također su pokazali vještine i druge sposobnosti koje policajci posjeduju  i koriste prilikom rasvjetljavanja krivičnih djela.

 

Pedagogica Valjevčić je istakla da je ovo jedno lijepo iskustvo i da ovakav vid edukacije smatra istinski neophodnim.

 

- Danas su sa nama bili učenici sedmog razreda i njihova iskustva sa oružjem uglavnom su vezana za igrice i filmove koje gledaju. Ovo danas će da pamte kao nešto što je drugačije, kao izazov. Predavanje približava ulogu policijskog službenika djeci, a njima je ovo sve jako zabavno i interesantno i vjerujem da će shvatiti težinu zadataka koje ovi ljudi obavljaju, kazala je Elma.

 

Predsjednik Vijeća mladih Općine Centar Sarajevo Željko Vukša-Fejzić se zahvalio Upravi policije na kontinuiranoj podršci, te naglasio da malo koji čovjek za svog života može nositi epitet heroja.

 

- Danas su djeca imala priliku upoznati žive heroje koji danonoćno nose teret naše sigurnosti. Bitno je istaći i opasnost ovog posla, te spomenuti heroje koji se posebno ističu Muhidina Pivodića, Davora Vujinovića i Adisa Šehovića koji su svojim životima platili cijenu naše sigurnosti, istakao je Željko.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti