VIŠEGODIŠNJI PROBLEM STANOVNIKA OKOLNIH NASELJA

U toku radovi na sanaciji stepeništa za naselje Borak

Radnici građevinske firme „Sela“ izvode radove na sanaciji stepeništa u sarajevskoj ulici Borak koje je zbog izuzetno lošeg stanja godinama uzrokovalo velike poteškoće stanovnicima okolnih naselja.

Općina Centar je za radove na prvoj fazi izgradnje stepeništa izdvojila sredstva u iznosu od 158.221,61 maraka. Nakon sanacije prvog dijela stepeništa uslijedit će i druga faza koju će također finansirati Općine Centar.

 

Podsjećamo, sanaciji stepeništa prethodila je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže za naselje Borak.

 

Za rekonstrukciju vodovodne mreže Općina je izdvojila 48.425 KM, dok je za rekonstrukciju separatne kanalizacione mreže izdvojeno 129.640 KM. Realizator i nadzor projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže bilo je kantonalno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

 

Općina Centar kroz realizaciju projekata sanacije i rekonstrukcije stepeništa i pristupnih staza stanovnicima centralne gradske općine nastoji olakšati pristup domovima te svakodnevno sigurno kretanje.

 

Stanovnici naselja Borak sa oduševljenjem su dočekali početak realizacije projekta.

 

-Godinama smo čekali rekonstrukciju stepeništa. Bilo je gotovo nemoguće kretati se starim stepeništem, naročito u zimskom periodu. Sada će konačno naši višegodišnji problemi biti riješeni. Osim izgradnje stepeništa riješena je i vodovodna i kanalizaciona mreža i zaista smo presretni, kazali su neki od stanovnika čiji su domovi smješteni uz samo stepenište.

 

Rebalansom budžeta Općine Centar za ovu godinu za projekte izgradnje i sanacije stepeništa, šetnica, platoa, pješačkih staza i rukohvatnih zaštitnih ograda obezbijeđen je iznos od 2.939.000 KM.