DELEGACIJA IZ ITALIJE U POSJETI RATNOM „TUNELU SPASA“

Mandić: Bosanci i Hercegovci zaslužuju puno više od podzemnih prolaza u slobodu

Delegacija bratske Općine Reggio Emilia iz Italije boravila je danas sa načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem i saradnicima u posjeti ratnom tunelu spasa „D-B“ koji je tokom opsade Sarajeva povezivao dvije teritorije koje su bile pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, Dobrinju i Butmir.

Nakon prikazivanja kratkog dokumentarnog filma o ratnom tunelu, načelnik Mandić je gostima iz Italije govorio o značaju koji je „tunel spasa“ imao tokom opsade Sarajeva.

 

-Tunel spasa kroz koji smo sada prošli je bila jedina veza između grada koji je bio pod potpunom opsadom i slobodne teritorije koja se nalazila sa druge strane tunela. Pokušajte na trenutak zamisliti situaciju da živimo u XX vijeku, u gradu koji je osam godina prije početka agresije imao do tada najbolje organizovane Olimpijske igre, a iznenada su njegovi stanovnici bili primorani da kao pacovi kopaju tunel ispod zemlje da bi došli do hrane, do neke vrste slobode. Samo osam godina nakon što je sav slobodni svijet dolazio u Sarajevo, to isto Sarajevo i ljudi koji u njemu žive bivaju okupirani i prinuđeni da ispod zemlje dolaze do hrane i slobode. Ja lično sam kroz ovaj tunel prošao pedesetak puta kao vojnik i svaki put kada dođem ovdje proživljavam ta vremena i nemojte mi zamjeriti na emocijama koje me obuzimaju usljed loših sjećanja. Zato sa ovog mjesta želim uputiti svima nama molbu i poruku da ovo bude posljednji ovakav tunel na svijetu. Bosanci i Hercegovci zaslužuju puno više od podzemnih prolaza u slobodu, poručio je načelnik Mandić.

 

Današnjom posjetom Ratnom tunelu spasa „D-B“ okončana je višednevna posjeta Bosni i Hercegovini delegacije iz Italije.

 

Načelnik Mandić ispratio je prijatelje iz Općine Reggio Emilia i zahvalio se na pomoći i podršci koju Italija pruža Bosni i Hercegovini.

 

-Ruku prijateljstva koju nam je pružila Italija i njeni stanovnici ćemo čvrsto stisnuti i krenuti za vama u bolju i svjetliju budućnost, kazao je Mandić.

 

Da podsjetimo, delegacija bratske Općine Reggio Emilia boravi u uzvratnoj posjeti Općini Centar u okviru koje je ozvaničen sporazum o bratimljenju između dvije lokalne zajednice. Sporazum o bratimljenju u maju su potpisali gradonačelnik Reggio Emilia gospodin Luca Vecchi i načelnik Srđan Mandić, u prisustvu predsjedavajućih općinskih vijeća ove dvije općine Mattea Ioria i Sejada Đoze.

 

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti