NAKON BRATIMLJENJA SA ITALIJANSKOM OPĆINOM REGGIO EMILIA

Načelnik Mandić: Za nas je ovo znak da nam Evropa pruža ruku

Nakon što je jučer ozvaničen sporazum o bratimljenju između općina Centar Sarajevo i Reggio Emilije, delegacija bratske Općine iz Italije koju su predvodili gradonačelnik Luca Vecchi i predsjedavajući vijeća Matteo Iori jutros je boravila u posjeti Općini Centar.

Na sastanku, kojeg je u ime domaćina vodio načelnik Općine Centar Srđan Mandić razmijenjena su iskustva u upravljanju lokalnim zajednicama, koje dijele zajedničke vrijednosti pružanja usluga građanima a sve u cilju unapređenja sveukupnoga kvaliteta života stanovnika.

 

Načelnik Mandić upoznao je prisutne sa aktivnostima koje provodi Općina Centar i projektima čija realizacija je u toku.

 

-Jučer je za nas bio jako emotivan dan a to je dokaz da je bratimljenje sa vama za nas velika i važna stvar. Želimo još jednom poslati poruku da se osjećamo dijelom Evrope, i da su sporazumi sa velikim evropskim regijama i gradovima za nas znak da nam Evropa pruža ruku i da nas nije zaboravila. U Opštini Centar su smještene sve važne državne institucije što nas izdvaja od drugih opština po značaju i visini budžeta. Opština Centar je vrlo atraktivno mjesto za investiranje. Veliki je interes za gradnju poslovnih i stambenih objekata. Nastojimo udovoljiti potrebama građana prije svega, ali i investitora. Fokus naše administracije jesu infrastrukturni radovi jer nažalost i danas postoje pojedina naselja koja nemaju riješeno snabdijevanje vodom. Rješavanje tih problema za nas je nulti prioritet. Iako obrazovanje, kultura i sport nisu primarna nadležnost lokalne zajednice, značajna sredstva izdvajamo za unaprjeđenje tih važnih društvenih oblasti. Budući da je jedan od najvećih problema u Bosni i Hercegovini odlazak mladih ljudi, nastojimo im obezbijediti prosperitetnu budućnost i zadržati ih u njihovoj domovini. Od srca vam hvala što se ovdje. Želim da sporazum koji smo jučer potpisali bude primjer kako može funkcionisati pobratimstvo između jednog evropskog grada i jednog grada koji želi da postane dio Evrope, a to i zaslužuje, samo mu treba pružiti šansu, poručio je načelnik Mandić.

 

Gradonačelnik Vecchi se u ime delegacije koju predvodi i svoje lično ime zahvalio načelniku Mandiću i općinskoj administraciji na gostoprimstvu i prijateljskoj atmosferi u kojoj borave tokom posjete našoj zemlji.

 

-Moram naglasiti da se zaista osjećamo kao kod svoje kuće u svakom mogućem smislu i hvala vam na tome. Vjerujemo da bratimljenje koje smo uspostavili neće ostati samo slovo na papiru nego će nastaviti živjeti u pravcu gradnje zajedničke bolje budućnosti i zajedničkih projekata za sve nas. Veliki je broj dodirnih tačaka gdje možemo ostvariti saradnju kroz realizaciju zajedničkih projekata, istakao je Vecchi.

 

U ime Općine Centar sastanku su prisustvovali i sekretar Općine Adelina Džanković, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić i šefica Odsjeka za kulturu Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Amra Hašimbegović Vučković.