SVJETSKO PRVENSTVO U18 U DŽUDOU

Općina Centar podržala sa 20.000 KM

Iako nema direktnu nadležnost u oblasti sporta Općina Centar kontinuirano izdvaja značajna finansijska sredstva u cilju podrške sportskim kolektivima i pojedincima koji na najbolji način predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

Posljednji u nizu primjera je dodjela finansijskih sredstava u iznosu od 20.000 maraka Džudo Savezu Federacije Bosne i Hercegovine za organizaciju Svjetskog prvenstva za kadete i kadetkinje U18 koje će se održati u periodu od 24. do 28. augusta ove godine u Sarajevu.

 

S tim u vezi načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predsjednik Džudo Saveza Federacije Bosne i Hercegovine Branislav Crnogorac potpisali su danas ugovor o dodjeli finansijskih sredstava. Potpisivanju ugovora u ime Općine Centar prisustvovala je i pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

 

Predsjednik Crnogorac izrazio je veliku zahvalnost Općini Centar i načelniku Mandiću na značajnoj finansijskoj podršci za organizaciju Svjetskog prvenstva.

 

-Koristim priliku da se iz dubine srca zahvalim načelniku Srđanu Mandiću što je prepoznao značaj Svjetskog prvenstva U18 koje će se održati u augustu u našem gradu. Ovo na jedan način treba da bude poziv i ostalim nivoima vlasti da u skladu sa mogućnostima pomognu održavanje ovako značajne sportske manifestacije. Sa ponosom ističem da je ovo po drugi put da organiziramo Svjetsko prvenstvo u ovoj starosnoj kategoriji. Džudo je najtrofejniji sport u našoj državi, iz dana u dan napredujemo i ostvarujemo značajne rezultate, a Općina Centar te rezultate prepoznaje, poručio je Crnogorac.

 

Načelnik Mandić je naglasio da je sport najbolji ambasador naše zemlje te pozvao i druge da slijede primjer Općine i finansijski pomognu održavanje Svjetskog prvenstva U18 u našem gradu.

 

-Nažalost Bosna i Hercegovina i Sarajevo nemaju često priliku da organizuju takmičenja sa prefiksom svjetskog prvenstva. Zadovoljstvo nam je da smo dobili poziv i da smo u prilici da podržimo Svjetsko prvenstvo u jednom od naših najtrofejnijih sportova. U situaciji kada nažalost ne postoji krovni zakon o sportu, kada država veliki broj saveza ostavlja bez podrške, iako to nije nadležnost lokalne zajednice, prepoznajemo potrebu i koristimo svaku moguću priliku da podržimo vrhunski sport. Džudo je sport koji nas je toliko puta usrećio i učinio ponosnim, a ne sumnjam da će i ovo Svjetsko prvenstvo izroditi neke nove šampione koji će nastupati u dresu naše reprezentacije. Pozivamo i druge lokalne zajednice da se uključe i podrže vrhunski sport, jer upravo sport je naš najbolji ambasador, istakao je Mandić.