Obilježena 29. godišnjica prokopavanja sarajevskog Tunela spasa

Na lokaciji Spomeničkog kompleksa Tunel D-B danas je uz prigodan program obilježena 29. godišnjica prokopavanja i puštanja u funkciju sarajevskog ratnog tunela, poznatog kao Tunel spasa.

Ovim povodom u ime Općine Centar cvijeće na spomen obilježje položili su pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić, šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Adis Adilović i vijećnik Hamdija Hasanović.

 

S obzirom na potpunu blokadu grada i nedostatak materijalnih sredstava, civilna zaštita i pripadnici Armije Republike BiH tokom 1993. godine krenuli su u prokopavanje tunela, a njegov podzemni put, ispod aerodromske piste, povezao je Dobrinju i Butmir, dvije teritorije koje su bile pod kontrolom Armije RBiH.

 

Tunel je otvoren 30. jula 1993. godine. Dug je gotovo 800 metara s prosječnom visinom 1,6 metara i širinom od jednog metra.

 

Nemjerljiv doprinos opstanku grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine dala je ručno iskopana fizička komunikacija, tunel koji je povezao Sarajevo s ostatkom svijeta.

 

Prokopavanje tunela bilo je prekretnica koja je odredila daljnji tok odbrane od agresije a Republiku Bosnu i Hercegovinu.