Održana 20. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je u četvrtak 28. jula 2022. godine 20. redovnu sjednicu koju je vodio predsjedavajući Sejad Đozo.

Na današnjoj sjednici članovima Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo uručene su zahvalnice Općine Centar za učešće u ovogodišnjem „Maršu mira Srebrenica 2022“  organiziranog u čast sjećanja na sve nedužno ubijene stanovnike Srebrenice.

 

Nacrt Statuta Općine Centar nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika.

 

Vijećnici su na ovoj sjednici usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Prijedlog aneksa II Ugovora o zakupu stadiona „Asim Ferhatović Hase“, kao i Odluku o davanju saglasnosti na Prijedlog ugovora o učešću u zajedničkoj realizaciji projekta: „Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“.

 

Nakon toga podržani su i prijedlozi odluka o razrješenju i imenovanju članova Komisije za poslovne prostore, Drugostepenog organa za žalbe, Komisije za mlade, Komisije za ekologiju, Komisije za vjerske zajednice, te prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju sekretara Općinske izborne komisije. Vijeće je usvojilo i Odluku o angažovanju i načinu obavljanja dužnosti zamjenice predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

 

Nacrt odluke o usvajanju Regulacionog plana Stambeno naselje „Green Building Resort“ Poljine kao i Nacrt odluke o provođenju Regulacionog plana Stambeno naselje „Green Building Resort“ Poljine dobili su potrebnu većinu vijećnika.

 

Usvojena je i Odluka o osnivanju i organizaciji mjesnih zajednica na području općine Centar.

 

Dokument okvirnog budžeta Općine Centar Sarajevo za 2023. – 2025. godinu također je dobio potrebnu većinu glasova Vijeća.

 

Vijećnici su na ovoj sjednici usvojili i Odluku o prestanku statusa javnog dobra u općoj upotrebi zemljišta označeno kao k.č. 2382/5, po kulturi ulica, površine 6 m², koje se u zk.ul.br.2725, k.o. Sarajevo V, vodi kao Javno dobro-putevi. Odluka o stavljanju van snage Odluke o dodjeli i prodaji zamjenskih stanova u novoizgrađenim objektima, kao i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli stanova na privremeno korištenje nosiocima stanarskih prava i licima koja imaju status korisnika stana koji žive u objektima za koje je doneseno rješenje o rušenju objekta, kao i nosiocima stanarskih prava na stanovima za koje nije doneseno rješenje o rušenju objekta ali je zbog svoje fizičke dotrajalosti donesen stručni nalaz i mišljenje nadležnog inspektora dobile su potrebnu većinu glasova.

 

Vijećnici su usvojili i Odluku o stavljanju van snage Odluke broj: 01-19-1458/22 od 17.03.2022, Odluku o dodjeli u zakup neposrednom pogodbom poslovnih prostorija Općine Centar Sarajevo u ulici Hiseta 1 (suteren), Odluku o dopuni Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar Sarajevo, Odluku o dodjeli općinskog priznanja Povelja sa zlatnim ljiljanom – Tičić Faruku.

 

Prijedlog Strategije razvoja Općine Centar Sarajevo za period 2021. - 2027. godine i Vizija razvoja mjesnih zajednica dobili su potrebnu većinu glasova Općinskog vijeća.

 

Na kraju sjednice vijeće je usvojilo prijedloge rješenja:

a) broj 05/A-27-84/20 o preuzimanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje dijela kolske i pješačke saobraćajnice na lokalitetu Šip u Sarajevu

b) broj 05/A-27-84/20-1 o izuzimanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje dijela kolske i pješačke saobraćajnice na lokalitetu Šip u Sarajevu

c) broj 05/A-27-84/20-2 o izuzimanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje dijela kolske i pješačke saobraćajnice na lokalitetu Šip u Sarajevu