RJEŠAVANJE VIŠEGODIŠNJEG PROBLEMA STANOVNIKA

U toku radovi na sanaciji stepeništa u Ulici Borak

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišao je gradilište u Ulici Borak gdje se izvode radovi na sanaciji stepeništa koje je zbog izuzetno lošeg stanja godinama uzrokovalo velike poteškoće stanovnicima okolnih naselja.

Nakon brojnih inicijativa građana, a u namjeri da stanovnicima omogući sigurno i nesmetano kretanje i prilaz domovima Općina je provela proceduru odabira izvođača radova.

 

-Godinama su stanovnici Ulice Borak i okolnih naselja imali velike poteškoće u kretanju zbog stepeništa koje je bilo gotovo pa neupotrebljivo, i predstavljalo je veliku opasnost za sigurnost prolaznika. Okončanjem radova stanovnici ovog dijela naselja će dobiti moderno i funkcionalno, ali prije svega sigurno stepenište, poručio je načelnik Mandić.

 

Realizacija navedenog projekta je u skladu sa ugovorom o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju pješačkih staza, stepeništa i ograda na području općine Centar kojeg su potpisali općinski načelnik Srđan Mandić i direktor firme „Sela“ Emir Tutić.

 

Općina Centar je za radove na prvoj fazi izgradnje stepeništa izdvojila sredstva u iznosu od 158.221,61 maraka. Nakon sanacije prvog dijela stepeništa uslijedit će i druga faza koju će također finansirati Općina Centar.

 

Podsjećamo, sanaciji stepeništa prethodila je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže za naselje Borak.

 

Za rekonstrukciju vodovodne mreže Općina je izdvojila 48.425 KM, dok je za rekonstrukciju separatne kanalizacione mreže izdvojeno 129.640 KM. Realizator i nadzor projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže bilo je kantonalno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

 

Rebalansom budžeta Općine Centar za ovu godinu za projekte izgradnje i sanacije stepeništa, šetnica, platoa, pješačkih staza i rukohvatnih zaštitnih ograda obezbijeđen je iznos od 2.939.000 KM.