Obilježena 30. godišnjica bitke na Poljinama

Ispred spomen-obilježja na Šipu, podignutom u znak sjećanja na poginule pripadnike Prve podrinjske brigade, danas je obilježena je 30. godišnjica pogibije 12 pripadnika ove brigade, tokom pokušaja deblokade opkoljenog Sarajeva.

U ime Općine Centar, obilježavanju godišnjice pogibije pripadnika Prve podrinjske brigade prisustvovali su: predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić i šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Adis Adilović.

 

Članovi porodica poginulih, saborci, predstavnici vlasti, te boračkih udruženja danas su položili cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima Prve podrinjske brigade koji su 31. jula 1992. godine zajedno sa lokalnim jedinicama iz općina Centar, Vogošća, Novi Grad i jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH u borbama na Poljinama položili svoje živote za odbranu naše države.

 

Predsjedavajući Đozo je kazao da na ovom časnom i ponosnom historijskom mjestu treba odati počast svim patriotima koji su uzeli učešća u odbrani države BiH.

 

-Obaveza nas preživjelih je sjećati se svih naših saboraca koji su dali svoj najveći doprinos u odbrani naše zemlje. Njegovanje kulture sjećanja, također, mora biti konstanta, kako nam se zlo s početka '90. godina ne bi nikada više ponovilo, kazao je, ovom prilikom, predsjedavajući Đozo.

 

A u bici na Poljinama svoje živote u temelje naše jedine domovine Bosne i Hercegovine ugradili su: Enver Ademi, Senad Bajrić, Kemal Čolak, Mehmed Hadrović, Vahid Kahriman, Muris Komarica, Asim Prazina, Enver Šukalo, Zajko Šalaka, Izet Sipović, Edhem Zametica i Husein Fejzić.