Vijesti

14.06.2021.
U protekloj sedmici osam novozaraženih na području općine Centar
Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji je obezbijedio praćenje stanja po općinama na sedmičnom nivou, zaključno sa 22. sedmicom 2021. godine u općini Centar je zabilježeno 7277 potvrđenih slučajeva.
11.06.2021.
Od naredne sedmice počinje sa radom ambulanta na Šipu
Stanovnici naselja Šip od naredne sedmice zdravstvene usluge će dobijati u novoj, savremeno opremljenoj ambulanti. Načelnik Srđan Mandić i direktorica JU Domovi zdravlja Amela Kečo potpisali su danas ugovor o zakupu prostorija čime je otklonjena i posljednja prepreka za otvaranje nove ambulante u ovom naselju.
11.06.2021.
Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari izdvojeno 10.000 maraka
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je sa predsjedavajućim upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine Šefketom Hafizovićem ugovor o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 10.000 maraka.
11.06.2021.
Raspisani javni pozivi za prijem djece u vrtiće
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo obavještava da je Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ raspisala javni poziv za upis djece u vrtiće za školsku 2021/2022, uključujući: Javni poziv za redovan prijem djece u cjeloviti razvojni program u školskoj 2021/2022. godini i Javni poziv roditeljima/starateljima djece obaveznika predškolskog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo za prijavu i upis djece u vrtiće Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ i osnovne škole u kojima se realizira obavezni program za školsku 2021/2022. godinu.
11.06.2021.
Večeras predstava „Čorba od kanarinca“ na sceni CKM
Na sceni Javne ustanove Centar za kulturu i mlade, čiji je osnivač Općina Centar, večeras možete pogledati predstavu „Čorba od kanarinca“. Predstava počinje u 19.30 sati.
10.06.2021.
Obilježena 30. godišnjica formiranja Patriotske lige
Povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja Patriotske lige Bosne i Hercegovine, danas su članovi porodica, prijatelji, predstavnici institucija vlasti, te boračkih udruženja na šehidskom mezarju "Kovači" položili cvijeće i odali počast svim poginulim borcima za Bosnu i Hercegovinu.
10.06.2021.
JAVNI POZIV MLADIMA KOJI PRVI PUT RJEŠAVAJU STAMBENO PITANJE
Općina refundira troškove poreza na promet nekretnina ili plaćenog PDV-a
Općina Centar je raspisala Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza za dodanu vrijednost (PDV) za mlade iz sredstava općinskog budžeta za 2021. godinu.
10.06.2021.
Krovna tijela mladih po drugi put dodijelila nagradu
Općina Centar lider u zapošljavanju mladih
Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine zajedno sa Omladinskim savjetom Republike Srpske i Vijećem/Savjetom mladih Brčko distrikta BiH u okviru projekta „Fakat je vakat za mlade 2.0“ dodijelilo je Općini Centar priznanje „Lider u oblasti zapošljavanja mladih“.
09.06.2021.
Međunarodni javni poziv za odabir idejnog rješenja će biti otvoren od 18. juna do 8. augusta 2021
U decembru otkrivanje spomenika Mirzi Delibašiću
U prostorijama Općine Centar danas je održana konferencija za medije povodom početka aktivnosti na izgradnji spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću. Riječ je o inicijativi Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Projekat će finansirati Općina Centar uz pomoć Ministarstva kulture i sporta KS.
09.06.2021.
U Sarajevu počinje sa radom Ustanova „Hilfswerk Kuća podrške“
Hilfswerk International, humanitarna organizacija koja već punih 25 godina aktivno djeluje u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“ pokreće rad Ustanove socijalne zaštite „Hilfswerk Kuća podrške“ kao prvi ovakvog karaktera u ovom dijelu Evrope. Cilj projekta je obezbjediti najkvalitetniju moguću mobilnu njegu za starija i iznemogla lica od strane obučenih njegovatelja, na način kako se to radi prvenstveno u Austriji ali i ostalim zemljama Zapadne Evrope.
08.06.2021.
Otvorena ambulanta u Mjesnoj zajednici Pionirska dolina
Ovdje je nekada bila ambulanta, ali je odlučeno da se ona zatvori. Od tada idemo u druge ambulante koje su mnogo udaljene od naše mjesne zajednice. Nekada čekamo i po pet ili šest dana na prijem. Ovo mnogo znači za našu mjesnu zajednicu, za mene lično. Teško je opisati riječima osjećaje sada kada ćemo imati dostupniju i kvalitetniju uslugu.
08.06.2021.
Konferencija za medije povodom početka aktivnosti na izgradnji spomenika Mirzi Delibašiću
Povodom početka aktivnosti na izgradnji spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću 9. juna 2021. godine u Općini Centar će biti održana konferencija za medije.
08.06.2021.
Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini
Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju konferenciji na kojoj će biti predstavljen koncept mobilne kućne njege za starija lica i druga lica u potrebi koji Hilfswerk Kuća podrške razvija u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo.
08.06.2021.
Održana 6. redovna sjednica Općinskog vijeća
Usvojene izmjene i dopune budžeta Općine Centar
Općinsko vijeće Centar Sarajevo, u utorak 8. juna 2021. godine, održalo je 6. redovnu sjednicu koju je vodio predsjedavajući Sejad Đozo.
07.06.2021.
Izgradnja vodovodne mreže u Ulici Dejzina Bikića
Na području Mjesne zajednice Šip, u Ulici Dejzina Bikića, u završnoj fazi je izgradnja nove vodovodne mreže.
07.06.2021.
Sutra 6. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Šesta redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u utorak, 8. juna 2021. godine sa početkom u 15 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1.
07.06.2021.
U protekloj sedmici 8 novozaraženih na području općine Centar
Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji je obezbijedio praćenje stanja po općinama na sedmičnom nivou, zaključno sa 21. sedmicom 2021. godine u općini Centar je zabilježeno 7269 potvrđenih slučajeva.
04.06.2021.
Općina će podržati aktivnosti Udruženja „Život sa Down sindromom“ FBiH
Predstavnici Udruženja „Život sa Down sindromom“ Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su Općinu Centar gdje ih je ugostio načelnik Srđan Mandić sa saradnicima.
04.06.2021.
Omogućeno praćenje utroška vode za stanovnike Radićeve ulice
U Radićevoj ulici u toku su radovi na vodovodnoj mreži. Naime, riječ je o izradi vodovodnih šahtova i novom spajanju vodovodnih priključaka za svaki ulaz u objekte kolektivnog stanovanja.
04.06.2021.
Lakše praćenje nastave djeci sa oštećenim sluhom
Za nabavku „EDUmic“ aparata u dvije škole Općina izdvojila 8.400 KM
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je sa direktoricama OŠ „Isak Samokovlija“ Nevzetom Doljančić i JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Melihom Povlakić-Hadžiefendić ugovore prema kojima se iz budžeta ove lokalne zajednice za navedene dvije ustanove izdvajaju finansijska sredstva namijenjena poboljšanju uslova rada i opremljenosti.