Vijesti

04.06.2021.
Večeras otvorenje izložbe „Mahala“ u JU Centra za kulturu i mlade Općine Centar
Izložba „Mahala“, Alene i Nijaza Gojaka, biće otvorena u galerijskom prostoru CKM večeras u 18 sati.
03.06.2021.
Počinje „Fis gol 2021.“
U organizaciji Futsal akademije Centar i Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju, a čiji je osnivač Općina Centar, subotu 5. juna 2021. godine započinje nogometni turnir pod nazivom „Fis gol 2021“.
03.06.2021.
Općina Centar finansijski podržava rad Akademije scenskih umjetnosti
Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.
03.06.2021.
Boračkim udruženjima za projekte izdvojene 353 hiljade maraka
U skladu sa mišljenjem Komisije za ocjenu i odabir projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji općinski načelnik je donio Odluku o raspodjeli novčanih sredstava udruženjima boračke populacije.
02.06.2021.
Na Soukbunaru u toku radovi na sanaciji saobraćajnice
U Ulici Soukbunar, od spoja sa Stolačkom ulicom, započeli su radovi na sanaciji saobraćajnice.
02.06.2021.
Upriličen prijem za najuspješnije učenike Druge gimnazije
Načelnik Srđan Mandić zajedno sa saradnicima i vijećnicom Aidom Koluder-Agić ugostio je u Općini Centar direktora Druge gimnazije Seida Alibegovića, profesore i istaknute mlade učenike koji su tokom školske godine ostvarili izvanredne rezultate na kantonalnim, federalnim, državnim, ali i međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike i njemačkog jezika.
02.06.2021.
Sutra otvorenje umjetničke izložbe fotografija „Jahorina OPENspace hub”
U četvrtak 3. juna sa početkom u 19 sati u prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu i mlade biće održana prva od četiri umjetničke izložbe fotografija pod nazivom „Jahorina OPENspace HUB“.
02.06.2021.
Općina će u junu uplatiti po 50 KM za 445 penzionera
Općina Centar Sarajevo i ove godine u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekt „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg obezbjeđuje po 50 maraka mjesečno za 445 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.
01.06.2021.
Općinsko vijeće čestitalo Međunarodni dan djece
Predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo zajedno sa dopredsjedavajućom Irom Adilagić i Benjaminom Isovićem u ime svih vijećnica i vijećnika čestitao je Međunarodni dan djece koji se obilježava 1. juna.
01.06.2021.
U protekloj sedmici 9 novozaraženih na području općine Centar
Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji je obezbijedio praćenje stanja po općinama na sedmičnom nivou, zaključno sa 21. sedmicom 2021. godine u općini Centar je zabilježeno 7261 potvrđenih slučajeva.
01.06.2021.
Zahvalnica načelniku Mandiću i predsjedavajućem Đozi za podršku organizaciji Šestoaprilskog košarkaškog turnira
Predsjednik Košarkaškog kluba „Koš“ Sejo Bukva posjetio je danas Općinu Centar gdje su ga ugostili načelnik Srđan Mandić i predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo.
01.06.2021.
Započela sanacija saobraćajnice u Tepebašinoj ulici
U ponedjeljak 31. maja 2021. godine radnici firme „Grakop“ započeli su sanaciju saobraćajnice u Tepebašinoj ulici. Općina Centar je kao finansijer projekta iz svog budžeta izdvojila 158.549 KM za realizaciju ovog projekta.
01.06.2021.
Načelnik Mandić uputio čestitku povodom Međunarodnog dana djece
Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan djece. Tim povodom, načelnik Općine Centar Srđan Mandić je svoj djeci uputio iskrene čestitke sa porukom da će ova lokalna zajednica učiniti još veće napore kako bi stvorili uslove za sretnije i zdravije odrastanje svakog mališana.
31.05.2021.
Započeli radovi na saobraćajnici prema vodopadu Skakavac
Na pristupnoj saobraćajnici do zaštićenog područja vodopada Skakavac započeli su pripremni radovi za asfaltiranje.
31.05.2021.
Počinje besplatna škola stripa
Javna ustanova Centar kulture i mladih poziva sve zainteresovane srednjoškolce da se prijave na besplatan kurs škole stripa koja se realizuje u Centru za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52).
28.05.2021.
Započela rekonstrukcija i proširenje puta kroz naselje Muharemovići
Općina Centar Sarajevo je izdvojila 424.440 KM za rekonstrukciju i proširenje lokalnog puta koji vodi kroz naselje Muharemovići na Nahorevu. Radovi su započeli i odvijaju se planiranom dinamikom.
28.05.2021.
Podrška poljoprivrednim proizvođačima za proljetnu sjetvu u Centru
U okviru projekta „Podrška poljoprivrednim proizvođačima u nabavci voćarskih sadnica i repromaterijala za proljetnu sjetvu u općini Centar Sarajevo za 2021. godinu“ općinski načelnik je putem Službe za privredu i lokalno ekonomski razvoj Općine Centar objavio javni poziv za predaju zahtjeva za ostvarivanje prava na finansiranje/sufinansiranje biljne proizvodnje na području općine Centar za 2021. godinu.
28.05.2021.
Besplatna škola gimnastike za učenike osnovnih škola
Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ u saradnji sa Službom za boračko – invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar organizuje besplatnu školu gimnastike za učenike osnovnih škola sa područja općine od I do VIII razreda.
27.05.2021.
Dodatna podrška privrednicima u vrijeme pandemije od 400 hiljada KM
Korisnici ljetnih bašti u cjelosti oslobođeni plaćanja naknade za dva mjeseca
Općinski načelnik Srđan Mandić u dogovoru i uz saglasnost Općinskog vijeća donio je odluku prema kojoj će korisnici javnih površina, koji plaćaju naknade za ljetne bašte biti u cjelosti oslobođeni plaćanja naknade za dva mjeseca.
27.05.2021.
Nakon izvršenih analiza obrazaca i formulara konstatovano
Općina Centar gotovo u potpunosti ukinula diskriminirajuće prakse
Nadležne službe Općine Centar Sarajevo izvršile su analizu i konstatirale da se u obrascima ove lokalne zajednice u najvećoj mjeri od korisnika ne zahtijeva ime oca, nego ime jednog roditelja.