OPĆINA CENTAR I USAID POTPISALI MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU

Izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u Centru

Danas je upriličeno potpisivanje memoranduma o razumijevanju kojim općine Centar i Tešanj pristupaju pilot projektu E-uprava kojeg realizuje Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a čime će biti omogućeno izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

U ime Općine Centar memorandum je potpisao načelnik Srđan Mandić, dok je u ime USAID memorandum potpisala Courtney Chubb, direktorica za BiH. 

Načelnik Mandić se zahvalio organizaciji USAID zato što su odabrali Općinu Centar da bude pionir uvođenja elektronskih građevinskih dozvola u BiH. 

–Ovo je još jedan dokaz da je lokalni nivo vlasti najefikasniji. Procedure izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola su obimne zbog komplikovane zakonske regulative. U Opštini Centar smo napravili važne iskorake, a ovaj projekat pokazatelj je da i dalje želimo ići naprijed i uvoditi olakšice kada je u pitanju pružanje usluga našim sugrađanima. Vjerujem kako smo blizu toga da stanovnici ove sarajevske opštine iz udobnosti svog doma elektronskim putem predaju zahtjev za urbanističku ili građevinsku dozvolu. Također smo uveli i digitalni potpis kao još jedan korak ka digitalizaciji procesa. Građani će uskoro i u praksi vidjeti sve prednosti ovog projekta, objasnio je Mandić. 

 

– Prvu fazu ovog projekta smo razvijali sa dvije općine Centar i Tešanj, i u pitanju je proces izdavanja elektronskih dozvola u oblasti građenja. Radi se o projektu preko kojeg ćemo vrlo komplikovan proces izdavanja dozvola, koji zahtjeva jako puno vremena i za građane i za institucije, transformisati u jednu puno jednostavniju revolucionarnu i transparentnu proceduru. Ovo je dobitna kombinacija i za građane i za institucije. Načelnici ove dvije općine su odlučili da svoje građane povedu u digitalnu budućnost. Proces izdavanja e-građevinskih dozvola je samo jedan dio kojim se bavi E-uprava, revolucionarni projekat, koji će, što je najvažnije, biti jako transparentan i pomoći će da se izbjegne sva ona korupcija koja je neminovno pratila sve ove procese, kazala je Courtney Chubb, direktorica USAID Misije u BiH.

 

Američka agencija za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini (USAID BiH) kroz projekat E-uprave, koji je započeo u aprilu 2020. godine, pomaže Bosni i Hercegovini u usklađivanju zakonodavnog i regulatornog okvira elektronske uprave sa direktivama Evropske unije (EU) i najboljom međunarodnom praksom, te razvojem novog softvera za poboljšanje efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti institucija koje pružaju usluge građanima i poslovnim subjektima. 

 

Osim izdavanja e-dozvola također će ovim projektom biti uspostavljena nova digitalna rješenja i u oblasti inspekcijskog nadzora, te javnih nabavki.