Vijesti

09.07.2021.
POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA ZA PREDLAGANJE KANDIDATA
Predstavnici nevladinih organizacija u Komisiji za odabir projekata
Općina Centar je raspisala Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata/kinje za člana/icu komisije za odabir projekata po LOD metodologiji, a koji će imati finansijsku podršku iz budžeta Općine Centar.
09.07.2021.
Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Panjina kula - Hrastovi“ upućena na javni uvid i javnu raspravu
Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 11. vanrednoj sjednici, održanoj 29. oktobra 2020. godine, donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana „Panjina kula - Hrastovi“, u cilju stvaranja planskog preduvjeta za izgradnju stambenog objekta na k.č. 197 KO Sarajevo X.
08.07.2021.
11. jula na području općine Centar oglasit će se sirene u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, na području općine Centar Sarajevo u nedjelju, 11. jula ove godine, tačno u 12 sati, simbolično će se oglasiti sirene civilne zaštite u trajanju od jedne minute.
08.07.2021.
Potpisan Memorandum o jačanju slobode govora i borbi protiv govora mržnje između Općine Centar i Vijeća za štampu i online medije
Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić i direktorica Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini Dženana Burek potpisali su danas Memorandum o jačanju slobode govora i borbi protiv govora mržnje.
08.07.2021.
Od sutra još 154 učenika i studenta potpisuju ugovore za stipendiju
U periodu od 9. do 16. jula u terminu od 9 do 15 sati Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar je organizovala potpisivanje ugovora za dodjelu općinskih stipendija „Prim. dr. Husein Kulenović“.
07.07.2021.
Na teniskim terenima „Koševo“ se održava „Sarajevo Juniors Open 2021“
Na teniskim terenima „Koševo“ od 2. do 11. jula se održava „Sarajevo Juniors Open 2021“, međunarodni teniski turnir koji se boduje za svjetsku juniorsku rang listu krovne teniske federacije ITF (International Tennis Federation).
07.07.2021.
Anketirani građani zadovoljni kvalitetom usluga administracije Općine Centar
U skladu sa procedurama međunarodnog ISO standarda kvaliteta 9001:2015 za oblast javne uprave i lokalne samouprave, koji je u Općini Centar uveden još 2003. godine i 14001:2015 sistema zaštite okoliša, izvršeno je redovno godišnje anketiranje građana o stepenu njihovog zadovoljstva uslugama općinske administracije, a koje je imalo za cilj da općinske službe, na osnovu analize odgovora kao i prijedloga, primjedbi i sugestija građana, donesu odluke kojima će poboljšati kvalitet usluga.
07.07.2021.
Poziv privrednicima za prezentaciju/sastanak s ministrom privrede KS Adnanom Delićem
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, s ciljem promocije Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu, poziva privrednike s područja općine Centar na prezentaciju/sastanak s ministrom privrede KS Adnanom Delićem.
06.07.2021.
U protekloj sedmici troje novozaraženih na području općine Centar
Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji je obezbijedio praćenje stanja po općinama na sedmičnom nivou, zaključno sa 24. sedmicom 2021. godine u općini Centar je zabilježeno 7292 potvrđenih slučajeva.
06.07.2021.
Objekat za trajno zbrinjavanje interno raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe biće završen do kraja godine
Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić posjetio je zajedno sa ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivanom Prvulović naselje Šip gdje je u toku izgradnja objekta kolektivnog stanovanja za trajno zbrinjavanje interno raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe.
06.07.2021.
FINANSIRANJE PROJEKATA NEVLADINIH ORGANIZACIJA
Javni poziv za podršku iz budžeta Općine Centar
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2021. godini.
02.07.2021.
Besplatna dostava lijekova starijim i bolesnim građanima sa područja općine Centar
Općina Centar je objavila javni poziv za uslugu besplatne dostave lijekova građanima općine Centar Sarajevo, koji zbog pandemije korona virusa – COVID-19, iz zdravstvenih i drugih razloga nisu u mogućnosti lično preuzimati i podizati redovnu terapiju koja im je prijeko potrebna za liječenje.
02.07.2021.
Održan sastanak predstavnika Bosna Bank International sa načelnikom Općine Centar Sarajevo
Dodatna podrška privrednicima
Bosna Bank International (BBI) i Općina Centar Sarajevo uspješno sarađuju već četiri godine kroz linije finansiranja uz subvenciju iz budžeta Općine. Na sastanku delegacije banke koju je predvodio v.d. član Uprave Nedžad Gušić sa načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem razgovaralo se o nastavku i unapređenju saradnje.
02.07.2021.
Izložba „Hiljadu lica“ u Foto galeriji u Jelićevoj
U Foto galeriji Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ za predstojeći vikend planirano je otvorenje izložbe fotografija pod nazivom „Hiljadu lica“, autorice Lane Lončarević.
01.07.2021.
Za obnovu kanalizacione mreže u Jukićevoj ulici izdvojeno 788 hiljada KM
Radnici građevinske firme „Mibral“, pod nadzorom Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, započeli su rekonstrukciju vodovodne mreže u Jukićevoj ulici.
01.07.2021.
Poziv privrednicima na online prezentaciju/sastanak s ministrom privrede KS Adnanom Delićem
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, s ciljem promocije Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu, organizuje online prezentaciju/sastanak s ministrom privrede KS Adnanom Delićem.
01.07.2021.
Općina Centar izdvojila sredstva za sanaciju mokrih čvorova u OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“
Općina Centar Sarajevo izdvaja značajna sredstva iz budžeta za unapređenje obrazovnog procesa i poboljšanje uvjeta rada i opremanje školskih objekata.
30.06.2021.
Općina Centar finansira izgradnju novog street workout parka na Ciglanama
Nakon što se izgradnja workout fitness parkova na području centralne gradske općine pokazala uspješnom, Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar je pripremila projektnu dokumentaciju za izgradnju trećeg po redu parka ove vrste, a koji će biti postavljen na platou Trga Merhemića kod broja 12 na Ciglanama.
30.06.2021.
Promocija knjiga za djecu u Rekreativno zabavnom centru i zoološkom vrtu „Pionirska dolina“
Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ poziva sve mališane i njihove roditelje na sutrašnje druženje u Rekreativno zabavnom centru i zoološkom vrtu „Pionirska dolina“.
30.06.2021.
OPĆINA CENTAR OBEZBIJEDILA FRIŽIDER ZA ČUVANJE VAKCINA
Nakon što je Općina Centar provela proceduru nabavke profesionalnog kombinovanog frižidera za čuvanje vakcina, danas je upriličena primopredaja frižidera predstavnicima JU Dom zdravlja KS.