NAČELNIK MANDIĆ OBIŠAO GRADILIŠTE

Počela rekonstrukcija raskrsnice ulica Patriotske lige-Kromolj-Slatina

Radnici građevinske firme „Grakop“ započeli su danas radove na rekonstrukciji raskrsnice i dijelova ulica Patriotske lige, Slatina i Kromolj.

Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjeru iz budžeta izdvojila 348.112 KM. Za nadzor projekta je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

 

Tokom dana načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa predstavnicima Mjesne zajednice „Betanija“ obišao je gradilište.

 

-Raduje nas da je započela realizacija ovog projekta. Nakon završetka radova lokalno stanovništvo će imati rasterećeniju i sigurniju saobraćajnicu. Opština Centar svake godine ulaže značajna finansijska sredstva u svrhu poboljšanja cestovne infrastrukture. Za rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove saobraćajne infrastrukture u ovoj godini  planirano je ukupno 7.372.000 maraka, kazao je Mandić.  

 

U ovoj fazi, na osnovu glavnog projekta kojeg je uradila firma „TZI – Inženjering“ d.o.o. Sarajevo, u okviru pripremnih radova koji podrazumijevaju raščišćavanje lokacije od grmlja i samoniklog bilja, slijedi vađenje oštećenih ivičnjaka. Nakon ovoga mašinski će biti uklonjen stari asfalt i podloga, umjesto koje će biti postavljen novi tampon. 

 

Za adekvatnu odvodnju površinskih voda, koje su najčešći uzrok propadanja kolovozne konstrukcije, biće ugrađen drenažni sistem koji će biti spojen na gradski odvodni sistem. Na kraju projekta nakon ugradnje 145 metara novih betonskih ivičnjaka, biće položena dva sloja novog asfalta. 

 

Zbog stabilizacije same saobraćajnice također je planirana izgradnja dva armirano-betonska potporna zida sa zaštitnim ogradama. 

 

U završnoj fazi projekta, nakon asfaltiranja, planirano je iscrtavanje horizontalne i postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije. 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti