AKTIVNA BROJNA GRADILIŠTA U CENTRU

Načelnik Mandić obišao gradilišta na području Centra

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i svakodnevnim kišnim padavinama na području općine Centar aktivna su brojna gradilišta, a u prethodnih nekoliko dana okonačana je realizacija značajnih projekata za stanovništvo ove lokalne zajednice.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je obišao nekoliko lokaliteta, a između ostalog i naselje Ciglane gdje je u Ulici Husrefa Redžića okončana izgradnja dva nova ciciban igrališta za mališane. 

Načelnik je obišao i Panjinu Kulu gdje radnici građevinske firme „Demus“ d.o.o. Sarajevo intenzivno rade na pripremama za asfaltiranje dijela Ulice Panjina Kula od broja 121P do broja 121V. Tokom prethodnih dana postavljene su odgovarajuće podloge i novi betonski ivičnjaci, te ugradnja linijskih rešetki za adekvatnu odvodnju površinskih voda koje su najčešći uzrok propadanja kolovozne konstrukcije. Za sutra je planirano postavljanje novog asfalta te izrada horizontalne i vertikalne signalizacije u dužini od 115 metara. Općina Centar je za ovu namjenu iz budžeta izdvojila 71.846 KM.

U planiranom roku okončani su i radovi na asfaltiranju pristupnog puta od spoja sa Ulicom Armije RBiH prema groblju časnih sestara na Betaniji. Tokom izvođenja radova, duž saobraćajnice dužine oko 270 metara, mašinski je uklonjen postojeći oštećeni asfalt, nakon čega je zamijenjena tamponska podloga. Duž pristupnog puta postavljen je novi asfalt. Finansijer projekta je Općina Centar iz čijeg budžeta za ovu namjenu je izdvojen iznos od 83.069 KM.

Početkom ove sedmice radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka započeli su radove na sanaciji putne komunikacije koja povezuje Gornju Slatinu (Mjesna zajednica „Betanija“) i Kobilju Glavu. Na ovoj dionici, dužine od gotovo 560 metara, prvo će biti urađeno mašinsko uklanjanje starog oštećenog asfalta i postavljanje nove tamponske podloge. Projektom je predviđeno postavljanje novih betonskih ivičnjka, a prije postavljanja dva nova sloja asfalta biće urađena nivelacija postojećih šahtova i šibera. Na kraju projekta će biti urađeno ocrtavanje horizontalne i postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije. Vrijednost radova iznosi 200.698 KM, a finansijska sredstva su također obezbijeđena u budžetu Općine Centar za ovu godinu. 

Načelnik Mandić obišao je i radove na sanaciji stepeništa u Ulici Muhameda Hadžijahića 35, 37 i 39 koje izvodi građevinska firma „Mušinbegović gradnja“ d.o.o. Visoko, kao i radove na sanaciji stepeništa u Ulici Nusreta Šišića Dede 2, 4 i 6 koje izvodi građevinska firma „Sela“. Vrijednost radova na sanaciji pomenutih stepeništa iznosi 143.090 KM.

Tokom dana načelnik Mandić obišao je i Kranjčevićevu ulicu i to na dionici između ulica fra Anđela Zvizdovića i Tešanjska. Radovi na sanaciji ovog dijela Kranjčevićeve su prvo započeli duž trotoara od Tešanjske ulice sa uklanjanjem starih oštećenih ivičnjaka i konstrukcije trotoara, te sa ugradnjom nove tamponske podloge. Projektom je planirana ugradnja 1.780 metara novih betonskih ivičnjaka, kao i 2.500 metara kvadratnih dva nova sloja asfalta duž kolovoza, odnosno 2.400 metara kvadratnih novog asfalta duž trotoara. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda planirana je ugradnja novog drenažnog sistema sa ugradnjom 14 uličnih slivnika, te nivelisanjem 56 šahtova, slivničkih rešetki i šibera za vodu. Na kraju radova je planirano iscrtavanje horizontalne i postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije. Općina Centar koja je za ovu namjenu obezbijedila 667.467 KM. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti