Izgradnja nove saobraćajnice u Ulici Maria Mikulića

Prema Regulacionom planu „Koševsko brdo“ planirana je izgradnja nove saobraćajnice sa dvije kolovozne trake koja bi povezivala dva do sada razdvojena dijela ulice Maria Mikulića, čime bi ova ulica nakon 38 godina izgubila status „slijepe ulice“.
Izgradnja nove saobraćajnice u Ulici Maria Mikulića

Nova saobraćajnica bi počinjala u ovoj ulici između brojeva 48 i 71, dok bi na drugom kraju bila spojena na postojeću cestu kod broja 63. Tim povodom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima iz službi za prostorno uređenje i komunalne poslove te imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, obišao 7. juna 2017. godine pomenutu lokaciju u Ulici Maria Mikulića gdje je sa lokalnim stanovništvom razgovarao o pronalaženju najboljeg rješenja za izgradnju nove saobraćajnice.

 

-Općina Centar i ja kao načelnik smo odlučni da okončamo projekt izgradnje nove saobraćajnice koja je prema zahtjevima stanovnika ovog dijela Koševskog brda neophodna, posebno u slučaju potrebe dolaska hitne pomoći i vatrogasaca. Danas smo ovdje sa vama da razmotrimo sve mogućnosti i pronađemo najbolje moguće rješenje da dobijemo novu saobraćajnicu, a isto tako da građani pored čijih stambenih objekata bi se gradila cesta ne budu oštećeni. Prema regulacionom planu je predviđena gradnja saobraćajnice sa dvije saobraćajne trake, dok mi možemo u ovoj fazi projekta izgraditi jednu saobraćajnu traku odgovarajuće širine. Pri tome će svi biti obeštećeni u skladu sa zakonom i Općina Centar daje garancije da će se ispoštovati dogovoreno, objasnio je Ajnadžić prisutnim sugrađanima.

 

Tokom razgovora sa lokalnim stanovništvom rečeno je da bi najoptimalnije rješenje bilo izgradnja jedne saobraćajne trake koja bi imala status jednosmjerne, a povratna saobraćajnica za drugi smjer bi izlazila u Ulici Antuna Hangija kod broja 122. Također je dogovoreno da će, s ciljem održanja stabilnosti temelja okolnih stambenih objekata, duž nove saobraćajnice biti izgrađeni armirano-betonski potporni zidovi, te postavljene fizičke barijere prema saobraćajnici zbog smanjenja zagađenja i povećanja sigurnosti stanovnika. Nakon što projektanti naprave prijedlog projekta biće organizovan novi sastanak predstavnika općinskih službi i stanovnika ovog dijela Koševskog brda.

 

Osim uposlenika općinskih službi i građana, ovim razgovorima su također prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije i predstavnici Mjesne zajednice „Koševsko brdo“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti