Općina Centar nastavlja podršku Zemaljskom muzeju BiH

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i njegov savjetnik Jasmin Gerin, u četvrtak, 8. juna 2017. godine, posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine gdje ih je ugostio v.d. direktora Mirsad Sijarić.
Općina Centar nastavlja podršku Zemaljskom muzeju BiH

Povod posjete bio je potpisivanje protokola o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 30.000 KM koja su iz budžeta Općine Centar dodijeljena Zemaljskom muzeju.

 

Podsjećamo, Općina Centar jedan je od potpisnika Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016-2018. Ovim dokumentom, kojeg su 15. septembra 2015. godine potpisali predstavnici nekoliko nivoa vlasti, Općina Centar se obavezala da će svake godine izdvajati određeni iznos za sufinansiranje rada pomenutih ustanova kulture među kojima je i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

 

Osnovan 1888. godine, Zemaljski muzej je najstarija moderna kulturna i naučna ustanova zapadnog tipa u zemlji. Prostor u kome je Muzej bio prvobitno smješten, u tadašnjem centru grada, ubrzo je postao suviše skučen i nepodesan za zbirku koja je rasla, pa je 1909. godine počela izgradnja novog muzejskog kompleksa od četiri paviljona i Botaničkog vrta, koji je završen i otvoren 1913. godine. Dugo vremena bio je to jedini namjenski izgrađen muzejski kompleks na prostoru bivše Jugoslavije. U njemu je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine smješten i danas.

 

Direktor Sijarić  je ovom prilikom kazao da je Općina Centar Sarajevo jedna od rijetkih institucija vlasti koja pomaže opstanak kulture i kulturnih institucija u BiH.

 

-Na naše veliko zadovoljstvo danas smo potpisali ugovor sa Općinom Centar o realizaciji sredstava Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u vrijednosti od 30.000 maraka. Ranije potpisani Memorandum o razumijevanju ima za cilj da se pomogne rad ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu, a naročito Zemaljskom muzeju koji ima ogromna dugovanja prema svojim radnicima. Nažalost, prve godine oko 60% potpisnika Memoranduma je djelomično ispunilo obaveze, a ove godine postotak je još manji. Sa Općinom Centar imamo jako dobru saradnju, i zaista je to jedna od rijetkih institucija vlasti koja ima sluha za probleme sa kojima se svakodnevno suočavamo, pojasnio je Sijarić.

 

Načelnik Ajnadžić naglasio je da Općina Centar i pored ove finansijske pomoći stoji na raspolaganju ovoj izuzetno vrijednoj instituciji kulture te izrazio nadu da će se uskoro iznaći sistemsko rješenje za finansiranje institucija kulture od značaja za BiH.

 

-Ovo je prvi korak naše ovogodišnje pomoći Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, a planiramo nastaviti našu brigu za ovu instituciju koja je važna ne samo za Sarajevo, nego za cijelu državu. Država treba dati odgovor na mnoga pitanja, ne samo na problem rada Zemaljskog muzeja, ali dok ovi problemi ne budu sistemski riješeni, mi želimo biti na raspolaganju i pomoći u skladu sa našim mogućnostima. Općina Centar je prošle godine izdvojila 115.000 KM za potrebe Zemaljskog muzeja, kao jednog od temeljnih kulturoloških i civilizacijskih čuvara ove zemlje, naglasio je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti