Za manifestaciju „Igman 2017“ Općina Centar izdvojila 5.000 KM

U Općini Centar je upriličeno potpisivanje protokola kojim Općina Centar iz svog budžeta izdvaja iznos od 5.000 KM za sufinansiranje organizacije tradicionalne manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2017“.
Za manifestaciju „Igman 2017“ Općina Centar izdvojila 5.000 KM

U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, koji je ovom prilikom kazao da želi da naredne godine Općina Centar poveća iznos za ovu manifestaciju, dok je u ime Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) protokol potpisao v.d. direktora Suad Zijadić. Osnovni cilj održavanja pomenute manifestacije je prisjećanje na ratna dešavanja koja su se odigrala na toj lokaciji i na značaj igmanskog bojišta za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

 

Načelnik Ajnadžić i direktor Zijadić su ovom prilikom razgovarali o nizu projekata koje Fond memorijala provodi i planira realizirati.

 

Uz riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Ajnadžiću, direktor Zijadić istakao je značaj dugogodišnje uspješne saradnje sa Općinom Centar i upoznao načelnika o aktuelnim projektima Fonda memorijala.

 

-Samo potpisivanje protokola predstavlja nastavak višegodišnje veoma uspješne saradnje Fonda memorijala sa Općinom Centar koja ima sluha za naše projekte. Ove godine fokus smo stavili na projekt ''Heroji oslobodilačkog rata''. Uradili smo devet dokumentarnih filmova, monografiju i web stranicu posvećenu našim herojima. Osim toga, pripremamo muzejsku postavku na ovu temu koja će biti u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači. Fond memorijala ima namjeru izgraditi na Kovačima objekat u kojem će biti smješteni institut posvećen prvom predsjedniku RBiH Aliji Izatbegoviću te njegov muzej koji je sada smješten u manjim prostorijama. Također je planirano uređenje lokaliteta Žute tabije gdje bi trebao biti Muzej topova, kao i izgradnja spomeničkog kompleksa ratnog tunela „D-B“ za koji je urađen idejni projekt. U okviru kompleksa ratne džamije na Igmanu u planu je izgradnja galerije porušenih džamija sa restoranom, dok će nekadašnji logor „kod Sonje“ odnosno restoran Kontiki u Vogošći biti komuna za liječenje oboljelih od PTSP. Na Žući je planirana izgradnja centralnog spomen-obilježja oko kojeg će biti uređen sportsko-rekreativni kompleks, rekao je Zijadić.

 

Potpisivanju protokola je prisustvovao i Đulaga Hamza, pomoćnik načelnika Općine Centar za boračko-invalidsku zaštitu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti