Vijesti

29.10.2015.
Nabavljena ortopedska pomagala za 20 osoba oboljelih od multiple skleroze
Naš mozak je centar koji je odgovoran za sve što mislimo, vidimo, čujemo i osjetimo, on prima i šalje signale koji idu veoma brzo. Kod multiple skleroze, zbog oštećenja nerava, signali idu sporo i pacijenti imaju niz motoričkih problema. Postoje lijekovi koji pomažu, a jedan od važnijih je ljubav i pažnja koju Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo nesebično pruža svojim članovima.
28.10.2015.
Uskoro počinje sanacija Ulice Jezero
Općina Centar Sarajevo iz budžeta za 2015. godinu izdvojila je 60.000 KM za sanaciju Ulice Jezero. Realizacija navedenog projekta, kojeg je uradilo Javno preduzeće „Zenica“, planirana je u narednom periodu.
28.10.2015.
Sutra sjednica Općinskog vijeća Centar
Redovna 38. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 29. oktobra 2015. godine u 12 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
28.10.2015.
Obezbijeđena sredstva za nabavku ogrjeva porodici šehida
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa vijećnikom Esom Tucakovićem i Ramizom Šejto, predsjednicom Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Centra, posjetio je porodicu Kahriman koja živi u Kalemovoj ulici na broju 24.
28.10.2015.
Besplatne filmske projekcije za djecu slabijeg imovinskog stanja
Služba za lokalnu samoupravu Općine Centar Sarajevo u saradnji sa kinom „Cinema City“, duži niz godina osigurava djeci predškolskog i školskog uzrasta slabijeg imovinskog stanja koja stanuju na području općine Centar besplatne kino projekcije.
27.10.2015.
Velika ulaganja u obnovu devastiranog mobilijara na igralištima
U okviru projekta ''Uređenje manjih javnih površina na području općine Centar'' koji se kontinuirano provodi dugi niz godina ova lokalna zajednica iz svog budžeta svake godine Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću ''Park'' izdvoji oko 240 hiljada maraka za izgradnju, sanaciju i uređenje manjih javnih površina.
27.10.2015.
Renoviranje prostorija Centra za zdravo starenje u završnoj fazi
Predstavnici Općinskog vijeća Centar, predvođeni prof. dr. Nedžadom Ajnadžićem, zajedno sa članovima Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi i Komisije za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar obišli su u utorak 27. oktobra 2015. godine prostorije u Ulici Maršala Tita 12 (nekadašnji restoran ''La Famiglia'') čije je renoviranje u toku, a gdje će biti smješten budući Centar za zdravo starenje.
27.10.2015.
Danas započela druga faza sanacije Ferhadije na Centru
Nakon dobijanja potrebnih odobrenja i saglasnosti Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o privremenoj izmjeni režima pješačkog saobraćaja na dijelu Ferhadije koja pripada općini Centar, u utorak 27. oktobra 2015. godine zvanično su započeli radovi na rekonstrukciji drugog dijela ove ulice od Ćemaluše do spomen-obilježja „Vječna vatra“ u Titovoj ulici.
27.10.2015.
Obezbijeđena sredstva za sanaciju spomen obilježja Oaza mira-Pionirska dolina
U prostorijama Općine Centar Sarajevo 27. oktobra 2015. godine potpisan je ugovor o realizaciji sredstava u iznosu od 4.307 KM koje su iz budžeta Općine Centar dodijeljene firmi BOOC d.o.o. Sarajevo
26.10.2015.
Učenici OŠ „Nafija Sarajlić“ posjetili Bošnjački institut
Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“ uz podršku Općine Centar Sarajevo organizovala je posjetu učenika Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, koji su ovom prilikom prisustvovali predavanju na temu „Bosanskohercegovačka umjetnost–od apstrakcije do portreta“.
26.10.2015.
Završena obnova saobraćajne signalizacije u Centru
S ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju Općina Centar Sarajevo je pokrenula veliki projekt obnove horizontalne signalizacije na ulicama na cijelom području središnje sarajevske općine.
26.10.2015.
Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo 5.000 KM za opremanje kabineta veterine
Osim pomoći koju pruža osnovnim školama, Općina Centar Sarajevo svake godine iz svog budžeta izdvoji i sredstva za srednje obrazovanje. Tako je Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo još jedna obrazovna ustanova kojoj je Općina Centar dodijelila 5.000 KM. Novčana sredstva utrošena su za opremanje kabineta veterine.
26.10.2015.
JU Biblioteka Sarajevo donirala 591 knjigu
Akciji prikupljanja knjiga za biblioteku u Goraždu koju su organizovali Komisija Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima i Služba za lokalnu samoupravu Općine Centar, pridružila se i JU Biblioteka Sarajevo.
24.10.2015.
Kreativna radionica „Decoupage“ privukla veliki broj stanovnika MZ „Džidžikovac-Koševo I“
U MZ „Džidžikovac – Koševo I“ često se održavaju radionice namijenjene stanovnicima ove mjesne zajednice.
23.10.2015.
Izrada glavnog projekta za sanaciju klizišta u ulicama Stolačka i Soukbunar
Na osnovu Ugovora o izradi glavnog projekta sanacije klizišta na lokalitetu Ulice Stolačka 19, 21, 32 i 40, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo angažovao je Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu za izradu navedenog projekta.
23.10.2015.
Civilna zaštita upozorava da treba provjeriti dimnjake i instalacije grijanja
Imajući u vidu da je počela sezona grijanja, Štab civilne zaštite Općine Centar Sarajevo upozorava građane da provjere dimnjake i uređaje za grijanje na plin, struju i čvrsta goriva.
23.10.2015.
Ajnadžić i Kovačević ugostili predstavnike Vatrogasnog saveza i DVD Bjelave
U Općini Centar Sarajevo predsjedavajući Općinskog vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Slaven Kovačević ugostili su predstavnike Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo i DVD Bjelave.
23.10.2015.
Besplatna škola košarke za osnovce iz Centra
Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo i u ovoj školskoj godini obezbijedila je besplatnu školu košarke za dječake i djevojčice od petog do devetog razreda iz svih 11 osnovnih škola sa područja Centra.
23.10.2015.
Održana javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana KS
U velikoj sali Općine Centar u četvrtak 22. oktobra 2015. godine održana je javna rasprava o Nacrtu ''B'' faze Izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023. godine sa Nacrtom odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Prostornog plana Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023. godine.
22.10.2015.
Djeci iz porodica šehida i poginulih boraca podijeljen školski pribor
U prostorijama Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Centar (Džidžikovac 3) organizovana je podjela školskog pribora za 300 studenata iz porodica šehida i poginulih boraca. Pribor je podijelio prof. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar zajedno sa vijećnikom Esom Tucakovićem.