Vijesti

10.10.2015.
Sjećanje na tragično prekinuto djetinjstvo u ulici Tahtali Sokak
U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. u subotu, 10. oktobra 2015. godine obilježena je 23. godišnjica pogibije šest i ranjavanja tri naša sugrađanina u ulici Tahtali sokak 10 na Bjelavama (bivša ulica Jelene Vitas).
09.10.2015.
Načelnik Orašja Đuro Topić uručio zahvalnicu Bećireviću za pomoć u saniranju posljedica prošlogodišnjih poplava
Općinsko vijeće Centar Sarajevo, na prijedlog načelnika Dževada Bećirevića, prošle godine u maju odobrilo je iznos od 500.000 KM za pomoć lokalnim zajednicama nastradalim u teškim poplavama. Iz navedenih sredstava pomoć je uručena za više od 40 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.
09.10.2015.
Obilježena godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića
U haremu Alipašine džamije u petak 9. oktobra 2015. godine članovi porodice, predstavnici vlasti sarajevskog i srednjobosanskog kantona, boračkih udruženja i velikog broja ratnih suboraca, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili su godišnjicu pogibije velikog patriote i komandanta Armije RBiH rahmetli Zaima Imamovića koji je od gelera granate poginuo na današnji dan 1995. godine na treskavičkom visu Čelina, iznad prijevoja Rogoj, samo nekoliko dana prije uspostave mira u Bosni i Hercegovini.
09.10.2015.
Općina Centar donirala tri hiljade KM osnovnoj školi KŠC
Tradicionalno, Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna sredstva za poboljšanje uslova boravka u osnovnim školama na njenom području, ali i za nabavku ruksaka i pribora za polaznike u osnovnu školu.
09.10.2015.
Podrška Općine Centar aktivnostima boračkog udruženja ''Unija veterana''
U petak, 9. oktobra 2015. godine u Općini Centar Sarajevo potpisan je protokol na osnovu kojeg je iz općinskog budžeta dodijeljeno 1.000 KM Jedinstvenoj organizaciji boraca ''Unija veterana'' Općine Centar za obilježavanje 21. godišnjice pogibije Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizovane brigade koji je poginuo 7. novembra ratne 1994. godine na Nišićkoj visoravni.
09.10.2015.
Završen 8. Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“
U okviru Dječije nedjelje na sceni u Jelićevoj pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu „Sarajevo“, od 6. do 9. oktobra održan je Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“ gdje su odigrane pozorišne predstave za djecu koje je pogledalo više od hiljadu osnovaca.
08.10.2015.
Održan početni trening „Uvođenje planova integriteta na lokalnom nivou u okviru projekta Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“
U Općini Centar Sarajevo u četvrtak 8. oktobra 2015. godine održan je početni trening pod nazivom „Uvođenje planova integriteta na lokalnom nivou u okviru projekta Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“ kojeg realizira Udruženje za borbu protiv korupcije “Transparency International” BiH uz podršku Vlade Kraljevine Holandije.
08.10.2015.
Sjećanje na ''Zlatnog ljiljana'' Mehu Porobića
U organizaciji Udruženja boraca ''Prva samostalna brigada Stup'', u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine na šehidskom mezarju Kovači su članovi porodice, saborci, predstavnici boračkih udruženja, Općine Centar i Saveza brigadnih udruženja 1. korpusa Armije RBiH, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na dostojanstven način obilježili 23. godišnjicu od pogibije Mehe Porobića, pukovnika i načelnika štaba 3. motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan'' i Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima.
08.10.2015.
Općinama omogućeno da iz poslovnih prostora isele zakupce koji ne plaćaju zakupninu
Izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, koje su usvojene na 7. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 7. oktobra 2015. godine, omogućeno je općinama kao zajmodavcima poslovnih prostora da na brži način rješavaju probleme koje imaju sa zakupcima svojih poslovnih prostora koji ne plaćaju naknade zakupa.
08.10.2015.
Udruženju „Svjetlo“ donirano 3.000 KM
Stvaranje ambijenta gdje će se sresti oni koji žele i mogu pomoći osobama kojima je to neophodno misija je Udruženja NVO altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima „Svjetlo“.
08.10.2015.
Mališani iz vrtića odigrali predstavu ''Mi smo mala družina''
Za polaznike vrtića sa područja općina Centar i Stari Grad na sceni Centra za kulturu Sarajevo (Jelića 1) 7. oktobra 2015. godine odigrana je predstava pod nazivom ''Mi smo mala družina'', koju su za svoje vršnjake priredila djeca iz vrtića ''Dječiji grad'' sa Mojmila zajedno sa vaspitačicama iz nekoliko vrtića koji djeluju pod okriljem JU ''Djeca Sarajeva''.
07.10.2015.
Održan sastanak predstavnika Općine Centar i potencijalnih stranih investitora
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, u srijedu 7. oktobra 2015. godine, održali su drugi sastanak sa predsjednicom Bosansko-mađarskog društva Marikom Strack i predstavnicima firme „Kozgep“ Tiborom Palfijem (Tibor Palffy) i Ferencom Sigetijem (Ferenc Szigeti) iz Budimpešte, a povod je bila prezentacija kapitalnih projekata na području općine Centar.
07.10.2015.
Otvorena izložba dječijih radova u Centru za kulturu
Drugog dana održavanja Dječijeg festivala „Hajde svijete budi dijete“ u galeriji Centra za kulturu „Sarajevo“ u Jelićevoj ulici na broju 1 otvorena je izložba dječijih likovnih radova koje su napravili polaznici likovne sekcije Centra za mlade na Gorici, te članova Udruženja za podršku i pomoć djeci i roditeljima ''Čarobna kućica''.
07.10.2015.
Uređen Marijin dvor park
Općina Centar Sarajevo u cilju osiguravanja što ugodnijeg ambijenta za život svojih stanovnika, nastavlja s realizacijom Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina.
07.10.2015.
Udruženju „Život sa Down sindromom“ 5.000 KM
Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, već devetu godinu zaredom izdvaja novac za Udruženje „Život sa Down sindromom“ koje u 2015. realizuje projekat „Podrška djeci s teškoćama u govoru i njihovim roditeljima kroz program rane intervencije u području razvoja komunikacije“.
06.10.2015.
Okončana eksproprijacija zemljišta u Starom Gradu za vodovod Nahorevo
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa savjetnikom općinskog načelnika Mustafom Resićem u utorak 6. oktobra 2015. godine posjetio je Općinu Stari Grad gdje ih je ugostio načelnik Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa svojim saradnicima.
06.10.2015.
Pomoć Općine Centar Čajniču za sanaciju šteta od poplava
Općina Centar je iz sredstava budžeta za 2015. godinu, namijenjenih za pomoć drugim općinama za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, izdvojila 25.000 KM za pomoć Općini Čajniče. Navedena sredstva bit će iskorištena za sanaciju putne komunikacije na lokalitetu Haskovići-Dužice u mjesnoj zajednici Batovo.
06.10.2015.
Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Fadila Jahića Španca
Na osnovu sporazuma o sanaciji, rekonstrukciji i izgradnji vodovodnog i kanalizacionog sistema na području općine Centar, preduzeće ''Vodovod i kanalizacija'' započelo je radove u Ulici Fadila Jahića Španca, za koje je iz budžeta Općine Centar Sarajevo izdvojeno 544 hiljada KM.
06.10.2015.
Uređena zelena površina u parku iza zgrade Predsjedništva BiH
U okviru Programa uređenja manjih javnih površina na području općine Centar u 2015. godini, okončani su planirani radovi na zelenoj površini u parku iza zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
06.10.2015.
Počeo 8. dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“
Javna ustanova Centar za kulturu Sarajevo, čiji je osnivač Općina Centar Sarajevo i ove godine organizuje tradicionalni dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“.