Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. obilježena je 25. godišnjica stradanja pet naših sugrađana, od kojih dvoje djece, koji su poginuli u Jukićevoj ulici kod broja 69 od agresorske granate.
Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici

Četiri člana porodice Kujundžić, Indira, Rizvan, Delveta i Hasija te Mirjana Maksimović ubijeni su na današnji dan 1992. godine u sarajevskoj ulici Jukićeva broj 69. Članovi porodica poginulih, komšije i prijatelji, te predstavnici Općine Centar položili su cvijeće kod spomen-ploče i odali počast nevinim žrtvama. U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, cvijeće je položio njegov savjetnik Osmo Babić.

 

Na taj dan prije 24 godine ubijeni su: Rizvan Kujundžić (1982), Indira Kujundžić (1986), Delveta Kujundžić (1958), Hasija Kujundžić (1925) i dr. Mirjana Maksimović (1946).

 

Polaganju cvijeća je prisustvovao i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. Fikret Grabovica.

 

–Na ovom mjestu počinjen je stravičan zločin, a i sama pomisao da se nešto takvo može dogoditi je strašna. Ovo je jedno od mnogih mjesta koje svjedoči, upozorava i obavezuje. Svjedoči da su civili, nevini sugrađani, posebno djeca ovog grada tokom agresije ubijani planski i ciljano. Upozorava da treba da njegujemo uspomene na stradale, da čuvamo istinu od zaborava. Naša obaveza je da to prenosimo i na buduće generacije kako bi bile upućene u to šta se to događalo tokom opsade grada, tokom agresije na BiH. Moramo čuvati kulturu sjećanja, istinu od zaborava jer to je jedan od preduslova da nam se zlo koje se dogodilo više nikada ne ponovi, naglasio je Grabovica.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti