(FOTO) Nakon jednomjesečnog rada i druženja „ABC“ projekt priveden kraju

ABC projekat kojeg su tokom mjeseca jula tekuće godine organizovali članovi udruženja “Creativus“ u saradnji sa JU Centar za kulturu „Sarajevo“ i američkim koledžom “William & Mary“, danas je u Centru za kulturu u Jelićevoj 1, uz završni program zvanično i priveden kraju.
(FOTO) Nakon jednomjesečnog rada i druženja „ABC“ projekt priveden kraju

Naime, ovaj projekt okupio je 80 djece iz sarajevskih osnovnih škola: „Hasan Kikić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“,  „Grbavica 2“, „Isa-beg Ishaković“, „Alija Nametak“, „Edhem Mulabdić“ i OŠ „Katolički školski Centar“. Oni su, raspoređeni u četiri grupe, kroz kreativne radionice učili engleski jezik, razvijali njihove društvene sposobnosti, učili se toleranciji, poštivanju drugih, zaštiti i očuvanju okoliša, kao i snimanje amaterskih filmova. Sa učenicima su radili studenti anglistike iz Bosne i Hercegovine i studenti iz Sjedinjenih Američkih Država.

 

-Radi se o velikom projektu za djecu koju smo tokom rada razvrstali u četiri grupe, a svaku grupu su vodila po dva volontera - jedan iz Amerike i jedan iz naše države. Radili smo na četiri različita modula. U prvoj sedmici radili smo na temu tolerancije i raznolikosti, u drugoj na temu prirode i zaštite okoliša, u trećoj o nenasilneoj komunikaciji i u četvrtoj sedmici o raznolikosti kultura širom svijeta i njihovim odnosima. Djeca su također snimala filmove sa akcentom na ove teme. Odlično su se prilagodili i vrlo su lako na sebi svojstven način savladali engleski, rekao je Adnan Korman, jedan od voditelja radionica pri „ABC“ projektu.

 

Tokom završne manifestacije djeca su, svaka u svojoj grupi izvela scenski nastup, otpjevala pjesme, izveli razne plesove, a projektovana su i sva četiri filma koje je snimila svaka od grupa tokom ovog jednomjesečnog druženja. 

 

Predstavnica udruženja“ Creativus“, Lejla Kasumagić-Islambegović rekla je kako je ovaj projekt koji se već sedmu godinu organizuje u Sarajevu jako efikasan način neformalnog obrazovanja.

 

- Mi već sedmu godinu, u saradnji sa američkim koledžom “William & Mary“, organizujemo u Sarajevu „ABC“ projekt. Cilj projekta jeste da se kroz neformalni vid odgoja i obrazovanja pruži prilika da se djeca upoznaju sa različitostima, da im se da prostor i vrijeme da se izraze na kreativan način, da se međusobno upoznaju i druže, da razvijaju svoje interkulturalne kompetencije koje su sve više potrebni i u našoj državi, ali i u cijelom svijetu, rekla je Kasumagić-Islambegović i dodala da iza ovog projekta stoji jako puno truda i rada kako volontera tako i dječice koja su glavni učesnici radionica.

 

Nakon završnoj ceremoniji svim učesnicima dodijeljeni su certifikati za njihovo sudjelovanje u „ABC“ projektu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti