(FOTO) Danas počela izgradnja škole na Šipu

U Općini Centar Sarajevo u utorak, 1. augusta 2017. godine općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i direktor firme Unigradnja d.d. Sarajevo Mustafa Duraković potpisali su Okvirni sporazum za izvođenje radova izgradnje prve faze objekta osnovne škole na Šipu.
(FOTO) Danas počela izgradnja škole na Šipu

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, sekretar Općinskog organa uprave Jasna Beba i saradnici.

Okvirni sporazum, ukupne vrijednosti 5.916.146,30 konvertibilnih maraka, sklopljen je na period od četiri godine. Sporazumom se utvrđuju uslovi za sklapanje pojedinačnih ugovora o izvođenju radova na izgradnji prve faze škole na Šipu. Riječ je o najvećoj investiciji Općine Centar u poslijeratnom periodu.

Prilikom potpisivanja Okvirnog sporazuma direktor Duraković se zahvalio Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na ukazanom povjerenju i naglasio da će Unigradnja opravdati to povjerenje.

Potpisivanjem pomenutog sporazuma stvoreni su svi potrebni uvjeti za izgradnju zgrade osnovne škole na Šipu koja je već danas počela. Kako je riječ o značajnom projektu u kojem će učestvovati i Kanton Sarajevo, gradilište na Šipu su obišli načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, a sa njima su bili i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnici Velija Katica, Denis Challenger, Sejad Đozo, Salko Pašović, Lejla Khattab i Edin Mirojević.

Tom prilikom načelnik Ajnadžić je iskazao zadovoljstvo zbog početka radova izrazivši nadu da bi izgradnja škole na Šipu mogla biti završena za dvije godine.

-Sretan sam što mogu podijeliti zadovoljstvo sa svima onima koji su u lancu aktivnosti za rješavanje ovog velikog projekta. Bilo je mnogo onih koji su bili skeptični i koji su govorili da je to samo predizborna kampanja, što se evo pokazalo kao netačno. Mogu sa zadovoljstvom reći da mi danas uvodimo izvođača u radove. Za ovaj projekt imamo planirano vrijeme za četri budžetske godine, uvažavajući činjenicu da je njegova vrijednost 5,9 miliona maraka. Međutim, ja sam optimista i mislim da ćemo smanjiti vrijeme da bi ovaj projekt mogao biti završen čak za dvije godine, jer u ovom momentu imamo dovoljno sredstava da uđemo u posao. Mi smo jako zadovoljni, ulaganje u obrazovanje nije trošak, naprotiv to je investicija koja se vraća trostruko, kazao je Ajnadžić.  

Premijer Konaković je naglasio da će izgradnjom škole u naselju Šip biti riješen veliki problem lokalnog stanovništva i također izrazio nadu da će projekt biti završen za dvije godine.

-Prije gotovo deset godina pokrenuli smo ideju o otvaranju škole na Šipu koja će zadovoljiti potrebe ovog stanovništva. Ankete su pokazale da ima oko 500 djece koja se razvoze prema 12 različitih destinacija gdje pohađaju škole, što zaista predstavlja veliki problem stanovnicima ovog dijela grada. Stoga je bilo logično da se krene sa realizacijom ovog projekta. Želim naglasiti da na čelu Općine Centar imamo načelnika Nedžada Ajnadžića koji je uložio zaista ogroman napor da se ova procedura pokrene. Također treba napomenuti da su i bivši načelnik Dževad Bećirević i njegova administracija za ovaj projekt dali snažnu podršku i evo, zahvaljujući angažmanima svih nas, danas smo u prilici da svjedočimo početku radova. Mislim da ćemo obezbijediti ostatak novca dovoljno brzo da se u naredne dvije godine može završiti ova škola u kojoj naša djeca vrlo brzo mogu napuniti školske klupe i da ne idu u druge škole, rekao je Konaković.

Kemal Ademović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo koji je bio veliki lobista unutar Vlade Kantona za ovaj projekt, dodao je da naselje Šip raste iz dana u dana i shodno tome potrebno je izgraditi školu.

-Sve ove nove zgrade naseljavaju mladi bračni parovi koji u prosjeku imaju dvoje ili troje djece, tako da je škola zaista neophodna, kazao je Ademović. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti