Drugi upisni rok za prvačiće

Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.
Drugi upisni rok za prvačiće

U skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu do navršenih 15 godina života, odnosno do završene osnovne škole. Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života.

 

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Na osnovu mišljenja komisije, školski obveznik može biti privremeno oslobođen upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

 

Napominjemo da je prilikom upisa djeteta u školu obavezno donijeti ljekarsko uvjerenje, ne starije od 6 mjeseci. Upis će se obavljati u prostorijama osnovne škole na osnovu navedene dokumentacije. Za sve dodatne informacije, roditelji/staratelji se trebaju obratiti osnovnoj školi u koju imaju namjeru upisati svoje dijete.

 

Podsjećamo, nakon prvog upisnog roka u aprilu, za predstojeću školsku 2017/2018. godinu, u prve razrede 11 osnovnih škola na području općine Centar upisano je 619 prvačića i to 315 dječaka i 304 djevojčice.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti