Ove godine 70 penzionera dobilo pomoć Općine Centar za nabavku lijekova

Općina Centar Sarajevo godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć osobama treće životne dobi, a posebno onima koji nisu u mogućnosti sa njihovim minimalnim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine, među kojima su svakako i lijekovi.
Ove godine 70 penzionera dobilo pomoć Općine Centar za nabavku lijekova

Ovom vrstom općinske pomoći godišnje je obuhvaćeno 800 -900 penzionera. Imajući u vidu da od ukupno 12.000 penzionera sa područja središnje sarajevske općine, njih oko 6.000 ima minimalnu penziju od 326 maraka mjesečno, Općina Centar je u budžetu za 2017. godinu obezbijedila 65.000 konvertibilnih maraka za subvencioniranje penzionerima nabavke lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, što je za 20.000 KM više u odnosu na prethodnu godinu. Od početka godine ovu vrstu pomoći dobilo je 70 penzionera, za što je iz općinskog budžeta izdvojeno 14.326 maraka.

 

Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić donio je u aprilu ove godine Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima sa područja općine Centar. Pravilnikom su utvrđeni kriteriji i način dodjele ove pomoći penzionerima za kupovinu lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi lijekova, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste ili konzilija i predračuna iz apoteke za određeni period u toku tekuće godine. Sredstva ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar. Ranijih godina raspodjela sredstava za jednokratne novčane pomoći penzionerima za kupovinu lijekova koji nisu na esencijalnoj listi vršila se putem Udruženja penzionera Centar odnosno njihovih povjerenika u mjesnim zajednicama.

 

Kako bi što veći broj penzionera ostvario ovu vrstu pomoći općinski načelnik je u julu izvršio izmjene Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima sa područja općine Centar.

 

Prema usvojenim izmjena pravilnika, pravo na ovu pomoć mogu ostvariti svi penzioneri koji imaju prebivalište na području Centra najmanje dvije godine ili imaju boravište po osnovu statusa raseljenih lica i izbjeglica u općini Centar. Tako penzioneri čije su penzije do 350 KM mogu dobiti jednokratnu pomoć za period do četiri mjeseca tretmana u maksimalnom iznosu do 300 KM, dok oni sa iznosom penzije do 700 KM mogu dobiti pomoć do 200 KM a za period od tri mjeseca tretmana. Penzioneri sa penzijom do 1.000 maraka mogu dobiti pomoć u maksimalnom iznosu do 150 KM za period od dva mjeseca tretmana, a oni sa iznosom penzije preko 1.000 maraka novčanu pomoć do 100 KM za jedan mjesec tretmana.

 

Ovo pravo penzioneri mogu ostvariti jednom u toku kalendarske godine. Novčana pomoć za nabavku lijekova koji nisu na esencijalnoj listi dodjeljuje se na osnovu kriterija utvrđenih Pravilnikom, a na pismeni zahtjev koji se tokom cijele godine može podnijeti Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti