Na Gorici održana ljetna radionica kaligrafije i ebru slikarstva

Ljetna radionica kaligrafije i ebru slikarstva prvi put ove godine pokrenuta je u Centru za mlade na Gorici. Ove dvije umjetnosti nisu rasprostranjene na našim područjima, tako da je ovo bila idealna prilika da voditelji projekta mr. Meliha Trako i prof. Alen Glušac prenesu svoje znanje novim mladim generacijama.
Na Gorici održana ljetna radionica kaligrafije i ebru slikarstva

U vremenu aktivne digitalizacije, mladima je pružena prilika da probaju uz pomoć olovke, kista i boje napraviti umjetničko djelo. Također, cilj je zainteresovati mlade za ovaj vid umjetnosti.

 

Voditelji su polaznicima nastojali ukazati na značaj pismenosti i pokazati jezik u njegovoj najljepšoj formi, a kaligrafija je upravo jedna od onih radionica koja zahtijeva strpljenje i mnogo volje, ali koja ostvaruje i čudesne rezultate.

 

U posljednja tri mjeseca, koliko je trajala radionica, polaznici su imali priliku upoznati se sa historijom kaligrafije, vrstama ebru slikarstva od samih početaka, pripreme papira, pravljenja skice, prenošenja na preparirani papir, pa sve do finalnih radnji – ukrašavanja ukrasnim linijama.

 

Prva izložba radova polaznika radionice kaligrafije i ebru slikarstva održat će se u petak 4. augusta 2017. godine, u prostorijama Centra za mlade Gorica ( Avde Jabučice 52) sa početkom u 19 sati.

 

Pokrovitelj navedenih kulturnih dešavanja je Općina Centar koja je osnivač Javne ustanove Centar za kulturu ”Sarajevo” pod čijom upravom djeluje Centar za mlade na Gorici.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti