(FOTO) Održana 14. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 27. jula 2017. godine 14. redovnu sjednicu. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
(FOTO) Održana 14. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Pomoć za sanaciju šteta od katastrofalnih požara

Na početku sjednice općinski vijećnici su uputili brojne inicijative i pitanja te jednoglasno podržali inicijativu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića da Općina Centar, kao izraz solidarnosti, izdvoji u skladu sa mogućnostima finansijska sredstva za pomoć općinama i gradovima gdje su nedavno izbili veliki požari sa ogromnim štetama – i to u Hercegovini za Ljubinje, Jablanicu i Mostar; u Hrvatskoj za Split, Makarsku i Dubrovnik; u Crnoj Gori za Lušticu i Tivat.

 

Rebalans općinskog budžeta za 2017. godinu

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je usvojilo predložene izmjene i dopune budžeta Općine Centar za 2017. godinu. Ovaj rebalans je bio potreban u cilju uravnoteženja planiranih prihoda i rashoda, usklađivanja izvora sredstava i rasporeda budžetskih sredstava na projekte za koje postoje objektivne mogućnosti realizacije u ovoj godini. Po prethodnim izmjenama i dopunama budžeta za 2017. godinu, koje su usvojene u maju ove godine, budžet je iznosio 56.425.264 KM, a sada su ta sredstva nešto umanjena i iznose 56.275.630 konvertibilnih maraka. Umanjenje prihoda rezultat je značajnih izmjena strukture općih i namjenskih sredstava, koja bitno određuju i raspored sredstava u rashodovnom dijelu budžeta. Ovim rebalansom izvršena je preraspodjela sredstava na pojedinim budžetskim stavkama, imajući u vidu planiranu dinamiku realizacije projekata. Najznačajnije korekcije su kod kapitalnih projekata, jer se pojedini neće moći realizirati u ovoj godini zbog njihove složenosti i većeg broja preduslova, a za pojedine se očekuje djelimična realizacija u 2017. godini, tako da se prvobitno planirana sredstva za te projekte najvećim dijelom raspoređuju na projekte rekonstrukcije i održavanja komunalne infrastrukture – izgradnju i sanacija lokalnih saobraćajnica, sanaciju stepeništa, pješačkih staza i trgova, izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

Nakon rasprave usvojen je zaključak da se obezbijede prvobitno planirana budžetska sredstva za projekte obnove devastiranog objekta obdaništa ''Razigrani dani'' i bivše Austrijske kuće (gdje će biti Centar za zdravo odrastanje djece), kako bi se krenulo u njihovu realizaciju čim se steknu svi neophodni preduvjeti.

 

Općina Centar će osnovati javno preduzeće

Na dnevnom redu ove sjednice bila je tema osnivanja javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar. S tim u vezi urađen je elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja tog javnog preduzeća za što postoji javni društveni interes.

Rezultati analize prikazane u elaboratu dokazali su opravdanost formiranja pravnog lica specijalizovanog za održavanje i upravljanje objektima, a u skladu sa strateškim  ekonomskim i društvenim ciljevima i pravcima, čime će Općina dobiti mogućnost za efikasnije upravljanje imovinom, uz niže troškove održavanja i veće prihode i u konačnici poboljšanje kvaliteta života njenih građana. Općina godišnje izdvaja značajna sredstva za tekuće održavanje objekata u njenom vlasništvu, kao i za komunalne i druge usluge koje bi moglo obavljati pomenuto javno preduzeće. Osim toga, Općina Centar je u ovoj godini ušla u niz kapitalnih ulaganja u objekte od javnog interesa za građane (kao na primjer vodovod za Nahorevo i Nahorevska brda i drugi planirani vodovodi), a po završetku projekata neophodno je imati pripremljen model ekonomski samoodrživog upravljanja i održavanja. Također, Općina ima namjeru preuzeti na upravljanje i druge objekte na njenom području, a raspolaže značajnim drugim resursima kao što su parking prostori, čijim korištenjem se mogu ostvariti značajni prihodi.

S obzirom na činjenicu da se radi o veoma važnom i složenom pitanju, općinski vijećnici su dajući jedinstvenu podršku osnivanju javnog preduzeća, zaključili da se početkom septembra održi tematska sjednica na kojoj će biti prezentiran elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja javnog preduzeća, kao i Odluka o osnivanju javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar.

 

Poslovni prostori i zgrade

U skladu sa ranijim zaključcima Vijeća, na ovoj sjednici je utvrđen Nacrt odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar i upućen u javnu raspravu u trajanju 30 dana. Izradi nove odluke se pristupilo kako bi se omogućila lakša primjena pojedinih odredbi u praksi odnosno ispravile nelogičnosti i nejasnoće, a uvode se i neka nova rješenja koja će doprinijeti kvalitetnijem i efikasnijem provođenju postupka vezanog za zakupni odnos i onemogućiti velika dugovanja zakupaca, što se posebno odnosi na pokretanje instrumenata obezbjeđenja plaćanja zakupa.

Na ovoj sjednici donesene su i odluke da se, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijele u dvogodišnji zakup općinske poslovne prostorije u ulicama Maršala Tita 3, Dalmatinska 2/IV i Radićeva 4, pod uslovom da zakupci izmire dugovanja koja su za zakupninu imali prethodni korisnici.

Vijeće je donijelo Odluku o dodjeli na korištenje Vladi Kantona Sarajevo dijela poslovne zgrade u Ulici Mis Irbina 1 gdje je sjedište Općine Centar i na kojoj je Općina upisana kao nosilac prava raspolaganja. Ovom odlukom Općina daje na korištenje Vladi Kantona Sarajevo dio zgrade (2.985 kvadrata) na period od 10 godina, sa mogućnošću produženja roka, sa iznosom naknade od 3 KM/m2. Na osnovu ove odluke bit će zaključen ugovor Općine sa Vladom Kantona Sarajevo.

Općinsko vijeće je dalo saglasnost načelniku za pokretanje postupka pretvaranja stanova na kojima Općina Centar ima pravo raspolaganja u poslovne prostore. Riječ je o zapečaćenim stanova koji su u prizemlju ili suterenu i nisu uslovni za stanovanje. Ovi stanovi nisu pod restitucijom a preuzeti su od korisnika stanova i Općinskog suda. Pretvaranjem ovih stanova u poslovne prostore Općina bi ostvarila ekonomsku korist izdavanjem u zakup, kao i bolje održavanje i korištenje prostora, a s druge strane ostvarila bi se korist za širu društvenu zajednicu, jer bi se ti poslovni prostori izdavali putem javnog oglasa poduzetnicima koji žele obavljati određenu djelatnost i otvarati nova radna mjesta.

 

Podrška stambenom zbrinjavanju mladih

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o raspodjeli novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina. Naime, Općina Centar je kao lokalna zajednica prepoznala potrebu da pruži pomoć mladima u rješavanju njihovog stambenog pitanja, pa je za tu namjenu u ovogodišnjem budžetu planirano 100.000 maraka. Na osnovu pomenute odluke, pravo na ovu vrstu pomoći imaju mladi do 35 godina sa prebivalištem na području Centra koji prvi put rješavaju stambeno pitanje kupovinom stana na području općine Centar. Sredstva će se raspoređivati po osnovu javnog poziva koji će biti raspisan i otvoren do kraja godine, a ona iznose do 2.000 KM po pojedinačnom zahtjevu za ovu vrstu pomoći.

Na prijedlog Komisije za poslove iz stambene oblasti, Općinsko vijeće je donijelo Odluku o dodjeli i prodaji stanova na kojima Općina Centar ima pravo raspolaganja, uz usvojene primjedbe i prijedloge koje su vijećnici iznijeli na ovoj sjednici.

Pošto je još 2012. godine stavljena van snage općinska Odluka o dodjeli stanova na korištenje, bilo je potrebno, shodno odredbama federalnog Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, donijeti novu odluku o dodjeli i prodaji općinskih stanova. Naime, Općina gubi sudske sporove po tužbama stanara i presuda koje zamjenjuju ugovor o prodaji stana. Usvojenom Odlukom o dodjeli i prodaji stanova na kojima Općina Centar ima pravo raspolaganja utvrđeni su uslovi, kriteriji i postupak dodjele i prodaje stanova, kao i lica koja imaju to pravo (boračke porodice, civilne žrtve rata, teško bolesni, ruševinci, interno raseljeni, građani zaslužni u razvoju nauke, kulture i sporta, općinski uposlenici sa najmanje deset godina staža u Općini i drugi).

Vijeće je istovremeno usvojilo i Odluku o zakupu stanova Općine Centar kojom su propisane odredbe o davanju u zakup općinskih stanova koji se ne mogu podvesti pod prodaju, kao i kategorije lica koje ostvaruju pravo na zakup stana.

Zaključeno je da se vijećnicima dostavi spisak svih stanova kojima raspolaže Općina Centar.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o načinu, uslovima i postupku dodjele u zakup zemljišta Općine Centar. Riječ je o davanju u zakup na privremeno korištenje neizgrađenog građevinskog zemljišta na kojem Općina ima pravo korištenja, upravljanja, raspolaganja ili vlasništva, a koje nije privedeno trajnoj namjeni. Odlukom je propisano da se zemljište može dati u zakup za postavljanje slobodnostojećih reklamnih panoa i displeja, kao i izuzetno za druge namjene koje nisu u suprotnosti sa važećim propisima. Ugovori o zakupu zaključuju se na godinu dana, sa mogućnošću produženja, a mjesečna naknada iznosi 100 KM/m2 plus PDV. O dodjeli zemljišta u zakup odlučivat će Općinsko vijeće.

Vijeće je donijelo rješenja o izuzimanju iz posjeda ranijih vlasnika neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u korist Općine Centar u svrhu izgradnje dijela saobraćajnice Marija Mikulića na Koševskom brdu. Donesena su i rješenja za dodjelu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije bespravno izgrađenih stambenih objekata u ulicama Branka Galeba 70 i Alipašina 221.

 

Odluka o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica na području općine Centar. Datum i vrijeme održavanja izbora utvrdit će Izborna komisija, s tim da se oni održe najkasnije do 2. oktobra 2017. godine. U Izbornu komisiju za provođenje ovih izbora imenovani su: Zvonko Mijan, predsjednik i članovi Naser Čopelj, Biljana Pušonja, Adil Katica, Merima Brdarić, Maja Hadžihalilović, Snežana Boljanić, Sonja Akšamija, Admir Bukva, Azra Brutus i Avdija Numanović te Aida Skalonja, administrativni sekretar.

Shodno članu 6. Odluke o proglašenju najbolje mjesne zajednice i savjeta mjesne zajednice Općine Centar, Općinsko vijeće je donijelo Odluku o formiranju Odbora za izbor najbolje mjesne zajednice i savjeta MZ u sastavu: Ibrahim Burazerović, predsjednik i članovi Sabina Tuzović, Aida Koluder-Agić, Mirza Zeković, Selma Piljević, Alma Begić i Nedžmija Muhamedbegović.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti