(FOTO) Obilježen Dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu

U prostorijama Centra za mlade na Gorici u srijedu 2. augusta 2017. godine održano je prvo bosanskohercegovačko obilježavanje Porajmosa – dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Na ovaj način Bosna i Hercegovina se pridružila evropskoj mreži naroda koji obilježavaju ovaj datum.
(FOTO) Obilježen Dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu

U sklopu obilježavanja prikazan je dokumentarni film autora Fatmira Alispahića koji je rađen u produkciji Televizije Sarajevo. U ime Općine Centar obilježavanju Porajmosa prisustvovali su načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i njegovi saradnici, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, te vijećnici Sonja Akšamija i Denis Challenger.

 

Naime, 2. augusta 1944. godine u Auschwitzu su ubijeni preostali zatočeni Romi, njih 2897. Zbog toga se 2. august obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta. Porajmos je romska riječ koja označava genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

 

Smatra se da je stradalo oko 500 hiljada Roma u Drugom svjetskom ratu, a tačan broj je teško odrediti zbog sustavne segregacije i diskriminacije.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio želju da obilježavanje Dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu postane tradicija u BiH.

 

-Na današnji dan se prisjećamo genocida nad Romima iz 1944. godine u Auschwitzu. Za jednu noć stradalo je skoro 3.000 Roma, a nažalost postoje neke države i gradovi koji su ostali bez romske populacije. Bosna i Hercegovina je multietnički prostor, a istovremeno smo sudionici svega što se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine i svi oni koji vole Bosnu i Hercegovinu razumiju šta znači stradanje i zločin. Mi želimo da se genocid više nikada i nikome ne ponovi. Želimo da naše komšije Romi budu zajedno sa nama i da izgrađujemo bolju budućnost Bosne i Hercegovine, istakao je Ajnadžić te upoznao prisutne da je Općina Centar započela aktivnosti na donošenju Akcionog plana Općine Centar za rješavanje problema Roma u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2017.-2020. godine čime iskazuje brigu za svoje sugrađane pripadnike romske nacionalne manjine.

 

Prema riječima Alispahića, u Evropi je u Drugom svjetskom ratu ubijeno pola miliona Roma.

 

-Bosna i Hercegovina jedina je evropska država u kojoj je spriječen genocid nad Romima. Mi danas otvaramo jednu važnu stranicu bosanskohercegovačke historije koja je bila zanemarivana godinama, a to je da su bošnjački prvaci tog vremena uspjeli sačuvati Rome od genocida tako što su ih proglasili sastavnim dijelom bošnjačkog naroda i na taj način zaštitili od rasističkog zakona nacističke Njemačke, istakao je Alispahić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti