Saradnja Općine Centar sa Austrijom u oblasti kulture

U srijedu, 7. marta 2018. godine Općinu Centar Sarajevo posjetili su potpredsjednik Austrijskog kulturnog udruženja (Österreichische Kulturvereinigung) iz Beča Peter Schneyder i arhitektica Stefanie Waldhör te predstavnica Regionalnog ureda Republike Austrije za naučnu i kulturnu saradnju Sarajevo Kamala Šertović.

Domaćini ove posjete bili su Mustafa Resić, savjetnik načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, Jasmina Fazlić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport i Alma Sadović iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove.

 

Na sastanku je vođen razgovor o budućoj saradnji na projektima iz oblasti kulture na području ove lokalne zajednice.

 

Zaželjevši gostima dobrodošlicu u Općinu Centar savjetnik Resić je izrazio zadovoljstvo zbog ove posjete jer je Austrija osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine čiju nezavisnost je snažno zagovarala i dala jedan od najsnažnijih pečata oporavku naše zemlje nakon proteklog rata. Također je dodao da je Austrija kroz historiju ostavila duboke tragove u Sarajevu i BiH kad je u pitanju graditeljstvo, kultura, obrazovanje, nauka i drugo te da Općina Centar, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, želi dati snažan doprinos prezentaciji kuturnih vrijednosti dviju prijateljskih zemalja.

 

Peter Schneyder, potpredsjednik Austrijskog kulturnog udruženja kojeg je osnovalo i finansira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije je zahvalio na prijemu i izrazio uvjerenje da će Bosna i Hercegovina imati dobru budućnost, u čemu njegova zemlja želi i dalje pružati veliku podršku. U tom kontekstu je kazao da je svrha ove posjete sagledati mogućnosti zajedničkog djelovanja Austrijskog kulturnog udruženja i Općine Centar kao lokalne zajednice u konkretnim projektima kojima bi se mladi u Bosni i Hercegovini dodatno motivirali da ostanu u svojoj zemlji.

 

Gosti iz Austrije su naglasili da žele analizirati sadašnje stanje kulturnih aktivnosti trećih zemalja u BiH ali i austrijskih institucija u BiH u pogledu njihove efikasnosti i ekonomičnosti i na temelju tih spoznaja steći sliku o tome kako bi trebale izgledati kulturne aktivnosti Republike Austrije u BiH koje bi se odvijale u odgovarajućim objektima. Također su podsjetili na dobra iskustva sa nizom zajedničkih projekata, a posebno projektom Austrijskog ureda za naučnu i kulturnu saradnju ''Atelje za djecu'' realiziranog u periodu od 2005. do 2009. godine.

 

Tokom ovog susreta u Općini Centar gostima iz Austrije je prezentiran projekt obnove odnosno ponovne izgradnje objekta bivše Austrijske kuće, koju će finansirati Općina Centar i gdje se pružaju mogućnosti za saradnju sa prijateljskom Austrijom u oblasti kulture.

 

Podsjećamo da je Regionalni ured Republike Austrije za nauku i kulturu otvoren u Sarajevu u junu mjesecu 2006. godine, na inicijativu Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije i Ministarstva civilnih poslova BiH i svoj primarni zadatak vidi u posredovanju između austrijskih i bosanskohercegovačkih institucija na akademskoj razini u kontekstu naučne i kulturne saradnje.

 

Ured pruža podršku u realizaciji svojih ciljeva kroz organizaciju i sufinansiranje naučnih skupova i seminara, gostujućih predavanja, književnih večeri i drugih kulturnih manifestacija koje svjedoče o bliskoj vezi između dvije prijateljske države. Također sudjeluje u projektima izdavanja publikacija, naučnih radova i prijevoda, te predstavljanja knjiga i časopisa naučnoj i općoj javnosti Austrije i Bosne i Hercegovine.

 

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti