Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine, i ove godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Tokom proteklog mjeseca oko 400 učenika i nastavnika iz šest osnovnih škola besplatno su pogledali četiri predstave.
Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima za cilj da djeci približi pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad ove institucije kulture.

 

Učenici osmog razreda Katoličkog školskog centra imali su priliku pogledati izvedbu opere „La Traviata“ Giuseppea Verdija u režiji Ogniana Draganoffa, pod dirigentskom palicom Andrije Pavliča, uz pratnju Sarajevske filaharmonije, baleta NPS, hora i soliste Opere NPS. Travijata je opera u tri čina Giuseppea Verdija, djelo koje se bavi vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori da su društvene razlike koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta licemjerne, u konačnici da je srce važno, da na koncu pobjeđuje ljubav. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandre Dumasa mlađeg koju je sam priredio prema svojem romanu Dama s kamelijama (1852.).

 

Izvođenju komedije Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“, a u režiji Ahmeda Imamovića, prisustvovali su učenici osmog razreda osnovnih škola „Vladislav Skarić“ i „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, te učenici devetog razreda OŠ „Safvet-beg Bašagić“. Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva sredstva su dozvoljena, a učesnici nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

 

Učenici devetog razreda Osnovne škole „Hasan Kikić“ imali su priliku prisustvovati izvođenju drame „Leptir“ sarajevskog Narodnog pozorišta, koju je po tekstu Aleksandra Radunovića režirao Emir Zumbul Kapetanović. Priča prati odnose bračnog para poslije porodične tragedije, u posttranzicijsko doba. Ova predstava treba služiti kao upozorenje svima da postanu svjesni šta se može desiti ako porodica ne komunicira i gdje destrukcija može odvesti porodicu.

 

Izvođenju predstava „Rane“ Istanbulskog državnog teatra u Narodnom pozorištu Sarajevo prisustvovali su učenici osmog razreda Osnovne škole „Alija Nametak“ i devetog razreda Osnovne škole „Vladislav Skarić“.

 

Predstavu je napisao Salih Efiloglu, a režiju potpisuje Kubilay Penbeklioglu. Predstava govori o nevidljivim silama zla koje razdvajaju ljude, ali i o snazi ljudske duhovnosti i potrebi za pronalaženjem krajnjeg smisla života i ljubavi.

 

Podsjećamo da je i ove godine Općina Centar u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za tu namjenu. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu. Planirano je da u toku ove godine oko 1.600 učenika i nastavnika besplatno pogleda predstave u Narodnom pozorištu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti