Općina Centar nagradila najuspješnije farmere

Kako bi stimulisala razvoj poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstva na svom području, Općina Centar već 13. godinu zaredom nagrađuje najuspješnije farmere koji se bave uzgojem stoke i pčela na ruralnim područjima središnje sarajevske općine.

Tim povodom je u srijedu, 6. juna 2018. godine u Općini upriličena dodjela diploma i novčanih nagrada najuspješnijim farmerima u 2017. godini koji se bave uzgojem priplodne stoke i pčela na području Centra i to za sljedeće kategorije: najuspješniji farmer, zoohigijenski uslovi držanja životinja, najznačajnije povećanje broja životinja ili kapaciteta poljoprivrednog objekta, uzgajivači goveda, uzgajivači ovaca, pčelari. Najboljim farmerima diplome i nagrade su uručili općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, prof. dr. Velija Katica, vijećnik i inicijator ovog projekta, te predsjednik Komisije za izbor najboljih farmera prof. dr. Vedad Šakić.

 

Za najuspješnijeg farmera proglašen je Meho Muharemović kome je pripala nagrada od 1.000 konvertibilnih maraka. Omerović Refik je sa 600 KM nagrađen za najbolje zoohigijenske uslove držanja životinja, a Kasim Samouk je također sa 600 KM nagrađen za najznačajnije povećanje broja stoke i kapaciteta poljoprivrednog objekta.

 

U kategoriji uzgajivača goveda prvu nagradu dobio je Nedeljko Đokanović, a zatim slijede Beriz Omerović, Rajko Đokić, Munib Gljiva, Sabit Pandžić, Amir Pandžić i Siniša Rašević. Za najbolje uzgajivače ovaca proglašeni su Ćiro Ješić, Žarko Rašević, Jadranko Rađenović, Hašim Muharemović, Halid Muharemović, Sabahet Seferović, Sead Pandžić, Zejnil Pandžić i Hašim Pandžić. Općina je ove farmere nagradila novčano sa iznosima od 600 do 300 konvertibilnih maraka.

 

Za najboljeg pčelara proglašen je Muhamed Salkanović i nagrađen sa 500 KM, na drugom mjestu je Snježana Rašević (400 KM) i na trećem Munib Pandžić (300 KM).

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za nagrađivanje najuspješnijih farmera izdvojeno je 10.000 KM.

 

Čestitajući farmerima na uloženom trudu i postignutim rezultatima načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar nastaviti dalje sa ovim projektom i još većim izdvajanjima.

 

-Želimo da se svi oni koji imaju optimalne uslove uspješno bave stočarstvom i poljoprivrednom proizvodnjom i mi ćemo to podržavati. Jedan dobar plastenik ili jedno društvo pčela mogu učiniti da porodice od toga žive i budu zadovoljne. Osim toga, planiramo iduće godine postaviti na Koševskom potoku vodenice koje bi Općina ustupila na korištenje udruženju zainteresiranih poljoprivrednika, a također bi služile i za praktičnu edukaciju mladih u školi u prirodi, rekao je Ajnadžić.

 

Čestitkama se pridružila i predsjedavajuća Karačić i istakla da će ova lokalna zajednica i ubuduće poticati razvoj poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstva na svom području, posebno imajući u vidu perspektivu proizvodnje zdrave organske hrane, dok je Vedad Šakić kazao da Općina Centar može služiti za primjer u Federaciji BiH kako lokalna zajednica vodi brigu za održavanje poljoprivredne proizvodnje i stočarstva i pruža podršku i pomoć farmerima.

 

Ovom skupu je prisustvovala i Imra Mulahuseinović Ramljak iz Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti