Započeli radovi na uređenju dijela Ulice Abdurahmana Muharemije

Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su započeli radove na uređenju i proširenju dijela saobraćajnice u Ulici Abdurahmana Muharemije na Betaniji.

–Počeli smo uklanjati postojeće oštećene zidove koji razdvajaju ovu saobraćajnicu i Gradsko groblje Bare. Uklanjanje starih i izgradnju novih armirano-betonskih zidova ćemo raditi postepeno kako bismo spriječili urušavanje postojećih mezara na ovom groblju. Također je projektom predviđeno postavljanje nove zaštitne ograde duž novoizgrađenih armirano-betonskih zidova, ukupne dužine 195 metara, te asfaltiranje saobraćajnice u Ulici Abdurahmana Muharemije. Na mjestima gdje postoje tehničke mogućnosti proširit ćemo postojeću saobraćajnicu. Prema potpisanom ugovoru, rok za završetak radova je 45 dana, objasnio je Mujo Topalović, šef gradilišta građevinske firme „Grakop“.

 

Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 75.560 KM. Glavni projekt je uradila firma „Design&QC“, dok je za nadzor zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

 

Projektom je planirana i ugradnja ulazne kapije u groblje, te dodatnih poprečnih slivnih rešetki za odvod površinskih voda koje su najčešći uzrok oštećenja kolovozne konstrukcije. Prije asfaltiranja saobraćajnice će biti urađena i rekonstrukcija osam metara pristupnog puta koji vodi u groblje sa postavljanjem novih betonskih ivičnjaka. Za realizaciju ovog projekta nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je pribavila potrebnu saglasnost od Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Pokop“ koje upravlja ovim grobljem.

 

Prošle sedmice, kada su počeli radovi, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima obišao ovo gradilište u Ulici Abdurahmana Muharemije koja administrativno pripada Mjesnoj zajednici „Betanija-Šip“.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti