Općina Centar nastavlja finansirati besplatne užine za đake

U okviru stalne brige za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja Općina Centar Sarajevo i u školskoj 2017/2018. godini finansirala je nabavku đačkih užina za djecu iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe.
Općina Centar nastavlja finansirati besplatne užine za đake

Kao i prethodnih godina, osim učenika 11 osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice, besplatne đačke užine imala su i djeca iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“. Za tu namjenu u općinskom budžetu za 2018. godinu izdvojeno je 85.000 maraka.

 

S obzirom da se bliži početak nove školske godine, Općina će do kraja godine nastaviti sa finansiranjem besplatnih đačkih užina za 489 djece, a u međuvremenu će škole dostaviti nove spiskove djece kako bi se u narednom periodu mogle uraditi provjere i nastavilo sa ovim projektom.

 

Da napomenemo, nadležnoj općinskoj službi škole dostavljaju spiskove sa imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno koji ostvaruju pravo na dodatak na djecu koji je i jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na besplatnu užinu, na osnovu čega pomenuta služba provjerava stanje na terenu i donosi odluku o ispunjavanju prava na ovaj vid pomoći. Za jedno dijete mjesečno se izdvaja po 16 KM za užinu i to devet mjeseci u godini, s obzirom na to da se nabavka užina ne vrši za vrijeme raspusta.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti