Na Trgu Prvog korpusa u subotu postrojavanje veterana Armije i MUP-a RBiH

Povodom obilježavanja 26. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike BiH, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić upućuju čestitke svim bivšim pripadnicima 1. korpusa, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je 1. septembra ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, a na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića i po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i prvog predsjednika Alije Izetbegovića. Za prvog komandanta postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan, a kasnije su tu dužnost obnašali generali - Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić.

 

Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja proteklog rata povećao na 40.500 pripadnika. Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine, od čega su 472 pripadnika odlikovana najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, 19 priznanjem Srebreni štit, dok je 29 pripadnika ovog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH. Tri brigade u sastavu ovog korpusa odlikovane su kolektivnim priznanjem „slavna“, a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem „viteška“.

 

U znak zahvalnosti za odbranu glavnog grada, ali i Bosne i Hercegovine, te kao trajni podsjetnik na značaj, Općina Centar je pokrenula inicijativu nakon koje je park ispred sjedišta ove lokalne zajednice preimenovan u Trg Prvog korpusa. Tokom prošle godine su započeli, a u 2018. godini završeni i radovi na rekonstrukciji ovog trga koji sada slovi za jedan od najljepših u Sarajevu.

 

Povodom 26. godišnjice na Trgu Prvog korpusa u subotu 1. septembra u 15.30 sati planirano je i postrojavanje veterana jedinica Prvog korpusa i MUP-a RBiH, a organizatori su pozvali sve bivše pripadnike i porodice šehida i poginulih boraca da im se pridruže i na taj način još jednom odaju počast svima koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti