Vijesti

03.05.2017.
Načelnik Ajnadžić odao dužnu počast nevino stradalim u Dobrovoljačkoj ulici
U organizaciji Udruženja boraca „Bosnae-Zelene beretke“ u srijeda 3. maja 2017. godine, kod mosta Drvenija, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, a današnjoj Hamdije Kreševljakovića, okupili su se veterani i ratni saborci, zajedno sa predstavnicima Općine Centar i Kantona Sarajevo, gdje su polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe odali dužnu počast stradalim borcima i našim sugrađanima koji su poginuli na ovom mjestu prije 25 godina.
03.05.2017.
Počeo Sajam ljekobilja, pčelarstva i ekologije
U okviru obilježavanja Dana Općine Centar Udruženje “Dio srca“ na platou ispred BBI centra organizuje Sajam ljekobilja, pčelarstva i ekologije, koji je započeo 3. maja, a trajat će do 6. maja 2017.
03.05.2017.
Učenici OŠ “Hasan Kikić” preuzeli promotivnu košarkašku loptu
Promotivna košarkaška lopta nastavlja svoj put prema krajnjem odredištu, dvorani KSC Skenderija gdje će u povodu Dana Općine Centar, a u saradnji sa Udruženjem „Jesi li za basket“, 9. maja 2017. godine u 19 sati biti održana humanitarno-revijalna košarkaška utakmica.
03.05.2017.
Nastavljene pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Melleti
Svake godine početkom juna bude održana „Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta“ na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.
03.05.2017.
Za Dane Općine Centar koncert Latifa Moćevića za učenike škole ''Vladislav Skarić''
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, na sceni Centra za kulturu Sarajevo u srijedu, 3. maja 2017. godine, bh. kantautor i operni pjevač Latif Moćević održao je koncert za učenike nižih razreda Osnovne škole ''Vladislav Skarić'', a u povodu Dana Općine Centar koji se obilježavaju od 2. do 9. maja.
03.05.2017.
Predstavama u Pozorištu mladih započeo 3. Festival dječije umjetnosti
U prostorijama Pozorišta mladih sa prvom pozorišnom izvedbom “Čudovište iz pozorišta“ 3. maja počeo je 3. Festival dječije umjetnosti.
03.05.2017.
Povodom Dana Općine Centar svečana sjednica Općinskog vijeća
U četvrtak, 4. maja 2017. godine u 13 sati u Domu mladih Skenderija bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar u povodu 2. maja – Dana Općine Centar. Uz prigodna obraćanja i kulturno-umjetnički program na svečanoj sjednici će biti uručena ovogodišnja općinska priznanja i proglašen Naj policajac Općine Centar u 2016. godini.
02.05.2017.
Pripadnici nekadašnjeg Odreda „Zagreb“ obilježili 2. maj
Općina Centar i ove godine, na dostojanstven način, obilježava svoj praznik – 2. maj u znak sjećanja na taj datum ratne 1992. godine kada su od žestokih agresorskih napada herojski odbranjene zgrade Predsjedništva i Općine, a time i Sarajevo i Bosna i Hercegovina. U okviru obilježavanja Dana Općine Centar pripadnici nekadašnjeg Odreda „Zagreb“ okupili su se u utorak, 2. maja 2017. godine ispred hotela Zagreb na Marijin Dvoru kako bi na taj način obilježili ovaj veliki datum i podsjetili na odlučujuće bitke za odbranu Sarajeva i BiH.
02.05.2017.
Otvorena izložba ratnih fotografija u galeriji „Preporod“
U prepunoj galeriji „Preporod“ u utorak 2. maja 2017. godine, povodom Dana Općine Centar, otvorena je izložba ratnih fotografija koje su nastajale od maja do jula 1992. godine.
01.05.2017.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR
Prvi basket turnir “Memorijal Boraca Zlatišta”
Soukbunar je već decenijama iza nas rasadnik košarkaških talenata, a mnogi od stanovnika ovog sarajevskog naselja, napravili su zavisne košarkaške karijere, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu.
28.04.2017.
Uskoro počinje sa radom Centar za podršku osobama sa poteškoćama u razvoju
S ciljem poboljšanja kvalitete života djece sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je u petak, 28. aprila 2017. godine potpisao Memorandum o razumijevanju sa Aidom Hrnjić, predsjednicom Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ o implementaciji projekta „Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju“ koji će biti realiziran u poslovnim prostorijama Općine Centar, površine 137 kvadratnih metara, u Ulici Valtera Perića 3.
28.04.2017.
Na šehidskom mezarju Kovači otvoren „Zid sjećanja“
U organizaciji Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) u petak 28. aprila 2017. godine u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači održana je ceremonija otvaranja „Zida sjećanja“ na kome su ispisana imena 6.360 šehida i poginula borca koji su izgubili svoje živote tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo kao pripadnici Prvog korpusa Armije RBiH i MUP RBiH.
28.04.2017.
Nastavljene ekološke akcije u Centru
Na području općine Centar u toku je velika ekološka akcija i uređenje javnih površina u cilju zaštite i očuvanja okoliša u koju su uključeni srednjoškolci kako bi kroz društveno koristan i odgovoran rad, obezbijedili finansijsku podršku njihovim vršnjacima slabijeg imovnog stanja za odlazak na ekskurziju u 2017. godini.
28.04.2017.
Utvrđen program obilježavanja Dana Općine Centar
Organizacioni odbor za obilježavanje 2. maja – Dana Općine Centar, kojeg čine predstavnici Općine Centar, boračkih i policijskih organizacija, te Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, su kao i prethodnih godina utvrdili program obilježavanja ovog velikog i značajnog datuma iz novije historije središnje sarajevske općine.
28.04.2017.
Košarkaška lopta stigla do OŠ “ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“
Projekat koji provode Općina Centar i Udruženje “Jesi li za basket“ simboličnom razmjenom lopte među učenicima osnovnih škola sa područja općine Centar nastavlja se već sedmi dan. Glavni ciljevi ovog projekta su oživljavanje pomalo usnulog sportsko-takmičarskog duha među mlađom populacijom, te u konačnici restauracija košarkaških igrališta.
28.04.2017.
Općinsko vijeće Centar donijelo odluke o dodjeli općinskih priznanja u 2017.
U četvrtak, 27.04.2017. godine Općinsko vijeće Centar nastavilo je 9. redovnu sjednicu čiji je prvi dio održan 20. aprila.
28.04.2017.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o socio-ekonomskom statusu penzionera
Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 27. aprila 2017. godinu 1. tematsku sjednicu, a na dnevnom redu je bila rasprava o socio-ekonomskom statusu penzionera u općini Centar. Naime, Općinsko vijeće Centar je na 7. redovnoj sjednici, održanoj 9. marta 2017. godine, donijelo odluku da se 27. april obilježava kao Dan penzionera općine Centar kada je osnovano Udruženja penzionera Centra i da se tim povodom održi tematska sjednica Općinskog vijeća posvećena ovoj populaciji.
27.04.2017.
Rekonstrukcija saobraćajnice u Ulici Dajanli Ibrahim-bega na Gorici
Radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su započeli projekat uređenja saobraćajnice u Ulici Dajanli Ibrahim-bega na Gorici (Mjesna zajednica „Ciglane-Gorica“).
27.04.2017.
U Sarajevu počela konferencija o značaju i ulozi Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku
U prostorijama Hotela Evropa u Sarajevu, u četvrtak 27. aprila 2017. godine, započeo je Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku (TIS) na kojem su predavači iz državnih, nevladinih i finansijskih institucija predstavili ovaj forum kao i web portal www.forumtis.net.
27.04.2017.
Ajnadžić čestitao Dan penzionera općine Centar
Općinsko Vijeće Centar je na sedmoj redovnoj sjednici održanoj 9. marta 2017. godine usvojilo Odluku o obilježavanju Dana penzionera općine Centar 27. aprila, na dan osnivanja Udruženja penzionera općine Centar.