Obilježena jedanaesta godišnjica smrti Denisa Mrnjavca

Jedanaesta godišnjica od tragične smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca obilježena je danas polaganjem cvijeća ispred njegove fotografije na tramvajskom stajalištu „Tehnička škola“ u pravcu Ilidže.

U ime Općine Centar cvijeće su položili Osmo Babić, savjetnik načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i Amra Sabrihafizović-Hajdarević iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

 

Mrnjavac je bio šesnaestogodišnji dječak, učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu, koji je na putu iz škole prema kući brutalno izboden u prepunom tramvaju, kada su mu nanesene teške povrede od kojih je i preminuo 6. februara 2008. godine. Od tog dana Denis je postao sinonim za nasilje nad djecom koje se provodi na ulicama našeg grada i domovine.

 

Denisova majka Ana Mrnjavac kazala je da obilježavanjem godišnjice njen sin živi i da mladi iz tog događaja moraju izvući poruku.

 

-Još uvijek je u meni nevjerica i nemam odgovora na pitanje zašto se to uopće moralo desiti. Sve instance bi trebale da obrate pozornost na ova dešavanja. Moj Denis nije jedina žrtva, tome svjedočimo svaki dan. Želim da svako dijete mirno odsanja svoj san, a ne da nečije majke dijele moju sudbinu, kazala je Ana Mrnjavac.

 

Vedran Ljevarević, prijatelj Denisa Mrnjavca i predsjednik Udruženja „Denis Mrnjavac“ naglasio je da se slične stvari nikada ne smiju ponoviti, ali da lekcija još uvijek, ni nakon jedanaest godina, nije naučena.

 

-Vrijeme neminovno teče, ali pomiriti se nikada ne možemo. Denisa se sjećamo, vraćamo uspomene iz dana kada smo imali po 16 godina i sve zajedničke lijepe trenutke. Želimo oživjeti te trenutke, a što više potisnuti ono što je povod današnjeg okupljanja. Jako malo smo naučili. Svjedoci smo da su se dešavali slični slučajevi. Sve se ponavlja, institucije sa tim ne izlaze na kraj. O nasilju se ne treba govoriti samo kad se desi, već se treba stalno govoriti da se spriječi da uopće dođe do njega, istakao je Ljevarević.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti