Pripreme za proslavu 26. godišnjice 105. motorizovane brigade

Osamnaestog februara navršava se 26 godina od osnivanja slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH čije je sjedište bilo na području općine Centar Sarajevo.

Njeni hrabri borci učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno. Odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put brigade i njene borce.

 

U susret obilježavanju ove godišnjice Organizacioni odbor na čijem čelu je predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, a kojeg sačinjavaju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine, te pripadnici boračkih udruženja iz Centra, održao je 6. februara 2019. godine u Općini Centar 2. sastanak posvećen pripremama za obilježavanje godišnjice 105. brigade.

 

Već tradicionalno tim povodom će u svih 11 osnovnih škola na području općine Centar biti održan historijski čas o značaju Brigade u odbrani Sarajeva.

 

U petak, 15. februara u jutarnjim satima predstavnici Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na mezarju kod Alipašine džamije i šehidskom mezarju Kovači te na mezaru prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Prema protokolu, delegacija će obići Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, centralni spomenik Stadion, groblja Sveti Marko, Sveti Josip, Lav i Humka, spomen-obilježja Vječna vatra, Blekin potok–Aleja breza, Oaza mira-Pionirska dolina, kao i spomen-obilježje Udruženja logoraša u krugu bolnice Jagomir gdje će položiti cvijeće.

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar će biti održana istog dana - 15. februara u 13 sati u Domu mladih Skenderija.

 

U nedjelju, 17. februara u 10 sati na platou KSC Skenderija će biti tradicionalno postrojavanje i smotra izviđača Kantona Sarajevo, te primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade, koju će izviđači nositi ratnim putem ove brigade do spomen-obilježja Mala kula na Grdonju gdje će od 13 sati biti održana centralna manifestacija, uz prigodan kulturno-umjetnički program i druženje.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti