Saradnja Općine Centar i Ambasade Rumunije u BiH

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u utorak 5. februara 2019. godine primio u posjetu NJ.E. Danu-Manuelu Konstantinesku.

Od 1. januara do 30. juna 2019. godine Rumunija predsjedava Vijećem Evropske unije što predstavlja prvo njeno predsjedavanje Vijećem od kada je ova zemlja postala punopravna članica EU. Tim povodom će Ambasada Rumunije u cijeloj BiH od kraja februara ove godine organizovati niz događaja iz kulture.

 

–Počet ćemo sa prikazivanjem serije filmova i različitih izložbi. Planiramo početkom  maja organizovati izložbu ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu na Obali Maka Dizdara koja će biti posvećena najpoznatijim rumunskim izumiteljima i naučnicima, što će biti jako interesantno kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste koji posjećuju ovaj grad. Zbog toga računamo da ćete nam pružiti podršku u organizaciji ovih događaja, objasnila je ambasadorica Konstantinesku.

 

U ime Općine Centar načelnik Ajnadžić je pozdravio svoje goste i zahvalio se na ovoj današnjoj posjeti.

 

– Drago mi je da Rumunija predsjedava Vijećem EU i smatram da će predstavnici prijateljske zemlje Rumunije biti podrška na našem putu ka Evropskoj uniji.  Radujemo se zajedničkim aktivnostima na području kulture i otvoreni smo za saradnju i na drugim poljima. Bilo bi poželjno da sa nekom općinom ili gradom uspostavimo prijateljske odnose.  Od 2. do 9. maja naša Općina obilježava svoje dane i stoga predlažem da pomenuti događaji koje vi organizujete budu dio naše manifestacije. Do sada smo uspostavili saradnju sa nekoliko općina i gradova iz zemalja članica EU na polju prekogranične saradnje i sada smo uključeni u projekat Transnacionalni program Dunav u vrijednosti od dva miliona eura u kojem učestvuje deset općina iz deset država, kazao je načelnik Ajnadžić.

 

Ovom prilikom je direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo Armin Omerović prezentovao rad ove institucije koja djeluje pod okriljem Općine Centar kao svojim osnivačem, dok je Jasna Beba, sekretar Općine Centar, govorila o daljnim konkretnim koracima ka uspostavi saradnje Općine Centar i Ambasade Rumunije u BiH na organizaciji planiranih događaja iz kulture.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti