Nastavak podrške uspješnim sportistima sa Centra

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u četvrtak, 31. januara 2019. godine u Općini upriličio prijem za naše uspješne sportiste koji su tokom protekle godine ostvarili zavidne rezultate u Evropi i svijetu, čime na najbolji način pronose glas o općini Centar, Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom su gosti načelnika bili evropski bokserski prvak Edin Puhalo, te svjetski prvaci u powerliftingu Sejfo Šehović i Irfan Muhić, zajedno sa trenerom Fuadom Mandićem.

 

Bokser Edin Puhalo alias Iron Puki je u svojoj dosadašnjoj karijeri pobjeđivao na dosta takmičenja i osvajao mnoge medalje od čega je najpoznatiji naslov prvaka Evrope U UBF kategoriji. Sredinom februara ove godine se bori u Frankfurtu u Njemačkoj za dvostruki naslov prvaka Evrope u UBF i WBO kategoriji.

 

-Ovim jednim mečom ću pokušati objediniti dvije titule i da postanem dvostruki prvak Evrope. Naporno sam trenirao za ovaj meč. Tokom prošle godine uspio sam od 1.200 predstavnika u svojoj kategoriji uvrstiti se u 50 najboljih na svijetu. Napredovao sam nekih 35 mjesta, a ovom eventualnom pobjedom bih ušao u top 35 čime bih bio uvršten u četiri najveće bokserske asocijacije u svijetu kao i na listu najjačih izazivača na svjetskom prvenstvu. Ovo je za mene dobra prilika da dokažem da mogu stići do samog vrha u našem sportu, kazao je Puhalo.

 

Članovi Udruženja za razvoj sportova snage “Powerlifting & Bench Press Tim BiH” su tokom prošle godine osvojili šest zlatnih medalja i dvije srebrne na takmičenjima  iz powerliftinga i bench pressa.

 

–Zahvaljujući ovim velikim rezultatima dobili smo priliku da u našem gradu organizujemo Balkansko prvenstvo u powerliftingu i bench pressu, za šta nam je potrebna financijska pomoć. Uslov za održavanje ovog takmičenja za koje je interes za učešće pokazalo 25 država, jeste posjedovanje takmičarske opreme, za čiju nabavku je potrebno oko 10.000 KM, objasnio je Šehović. Predstavnici pomenutog udruženja imaju namjeru učestvovati u takmičenjima koja će biti održana u Mađarskoj, Njemačkoj i SAD tokom ove godine.

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom istakao da će Općina na čijem je čelu, kao i do sada, nastaviti podržavati uspješne sportiste sa Centra.

 

-Radujem se vašim uspjesima i stojimo na raspolaganju u mjeri u kojoj je to moguće. Smatram da treba tražiti sistemska rješenja kako bi sport dobio mjesto u ovom društvu kakvo zaslužuje. Za sredstva do 60.000 KM možete aplicirati putem RELOAD projekta kojeg realizujemo u saradnji sa UNDP-om. Također Općina izdvaja određena sredstva za pomoć uspješnim sportistima iz posebnog granta oformljenog za tu namjenu. Mi za skorašnja takmičenja naših uspješnih sportista možemo pomoći tako da putem Centra za sport i rekreaciju, čiji smo osnivač, nabavimo potrebnu opremu za održavanje Balkanskog prvenstva u powerliftingu i bench pressu. Oprema će biti u našem vlasništvu i moći će biti iskorištena i za druge sportske projekte. Također ovdje možemo pomoći u organizaciji ove sportske manifestacije. Kako bi naš bokser Edin Puhalo mogao putovati na meč u Njemačku, odobriću iznos od 1.000 KM kao finansijsku podršku Općine Centar. Jedino što od vas tražim jeste da istaknete logo Općine Centar tokom takmičenja, kazao je načelnik Ajnadžić.

 

Današnjem prijemu su također prisustvovali savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.
05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti