Predstavljen projekat „Pozorište bez prepreka“

U prostorijama Kamernog teatra 55, u utorak 5. februara 2019. godine, upriličena je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekat „Pozorište bez prepreka“ koji provodi Asocijacija XY u partnerstvu sa Općinom Centar, udruženjem „Novis“ i Kamernim teatrom 55, a koji doprinosi stvaranju ambijenta za siguran, zdrav i kreativan život sa visokim stepenom socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih stanovnika na području općine Centar.

Prema riječima direktora Kamernog teatra 55 Emira Hadžihafizbegovića, pozorište na čijem je čelu je u okviru projekta „Pozorište bez prepreka“ osposobljeno da primjenjuje audio deskripciju tokom pozorišnih predstava.

 

-Praksa izvođenja pozorišnog repertoara sa audio deskripcijom za slijepu i slabovidnu publiku predstavlja presedan u ovakvoj vrsti socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih lica u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način će se obezbijediti ravnopravno učešće slijepih i slabovidnih osoba tokom izvođenja predstave. Audio deskripcijom se na slikovit način opisuje atmosfera, enterijer, kostimi, izrazi lica i sve ono što slabovidne i slijepe osobe ne mogu doživjeti u predstavi. Pozitivna praksa inovativnog pozorišnog modela koju je započeo Kamerni teatar 55, može biti replicirana i na ostala pozorišta u Bosni i Hercegovini, što bi omogućilo da sve slijepe i slabovidne osobe imaju pristup pozorišnim predstavama i na taj način obogate svoj kulturni i društveni život. Neki od projekata koje u budućnosti planiramo realizirati su izgradnja lifta za osobe sa invaliditetom, kao i  titlovanje predstava za osobe oštećenog sluha, kazao je Hadžihafizbegović.

 

Senija Okić, zamjenica predsjednika Udruženja slijepih Kantona Sarajevo zahvalila se svim sudionicima projekta što su prepoznali značaj uključivanja slijepih i slabovidnih osoba u kulturni život.

 

-Slijepa i slabovidna lica su i ranije posjećivala pozorišta, ali njihov doživljaj predstava nije niti približan onome kakav je danas zahvaljujući primjeni audio deskripcije tokom izvođenja predstave. Doživljaj je zaista neuporediv. Sada znamo kako glumci izgledaju, kakve kostime nose, šta rade na sceni, i vjerujte zahvaljujući toj prilagodbi ponekad imam osjećaj da vidim, istakla je Okić.

 

Programski menadžer Delegacije Evropske unije u BiH Vladimir Pandurević naglasio je da će ovakva podrška sigurno biti nastavljena i u budućnosti.

 

-Ovo je zaista jedan inovativan način da se krajnji korisnici jednog projekta potpuno uvedu u društvo. Evropska unija u BiH pomaže razvoj civilnog društva, ali svakako pomaže i aktivnosti lokalnih vlasti koje direktno rade sa građanima i zadovoljavaju njihove potrebe, dodao je Pandurević.  

 

Kako je navela menadžerica ReLOaD projekta za Bosnu i Hercegovinu Sanja Bokun, ovakvim načinom rada promovišemo dobru saradnju između jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva na način da zagovaramo transparentno projektno finansiranje u korist građana, a sve u skladu sa strateškim prioritetima jedinica lokalne samouprave.

 

-Projekat „Pozorište bez prepreka“ realizira se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu-ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), dodala je Bokun.

 

Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti naglasila je da je jedna od prioritetnih oblasti djelovanja uvrštenih u Strategiju razvoja Općine Centar 2016.-2022. socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom, uključujući slijepe i slabovidne osobe. U objektu Općine Centar su uklonjene sve barijere i omogućen je pristup svakom dijelu zgrade.

 

-Općina Centar u kontinuitetu realizuje projekte koji za cilj imaju uklanjanje svih barijera koje stvaraju poteškoće osobama sa invaliditetom, te slijepim i slabovidnim licima. Smatramo da je jedno od osnovnih ljudskih prava ono na slobodno kretanje i pristup svim lokalitetima, a posebno institucijama. Ova lokalna zajednica u kontinuitetu pomaže Udruženje slijepih KS kroz različite projekte kao što su nabavka bijelih štapova, govornih satova, prilagođenih laptopa slijepim osobama, a zasigurno je prva lokalna zajednica u državi koja je implementirala i projekat ugradnje vodilica za slijepe, ali i uradila mnogo na uklanjanju arhitektonskih barijera na pješačkim stazama. Projekat „Pozorište bez prepreka“ je samo nastavak naših aktivnosti, poručila je Fazlić.

 

Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić kazala je da je cilj projekta direktna socijalna inkluzija slijepih i slabovidnih osoba kroz njihovo prisustvo pozorišnim predstavama. 

 

-Moram naglasiti da ovaj projekat ima ogromnu pomoć Općine Centar, a u okviru njegove realizacije Kamerni teatar 55 će pripremiti prilagodbu za 15 predstava koje su dio redovnog repertoara. Naš cilj je da što više slijepih i slabovidnih osoba dođe i zavoli pozorište, dodala je Osmanagić.

 

Predstave koje su prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba, i koje će biti dio redovnog repertoara Kamernog teatra 55 su: “Hadersfild”, “Ljupaf”, “Teferič”, “Zatvorenica”, “Demoni”, “Tri sestre”, “Helem Nejse”, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, “Helverova noć”, “Umri muški”, “Žaba”, “Kad bi naglas govorili”, “Knjiga mojih života”, “Radnja na uglu” i “Naš razred”, a ulaz za slijepe i slabovidne osobe je besplatan.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti